AKTUELNO

Na administrativnom prelazu Končulj dvojica Srba, direktori dve osnovne škole, privedena su prilikom pokušaja da uđu u centralnu Srbiju, a tim povodom reagovala je Kancelarija za KIM, najoštrije osudivši taj postupak kao nastavak kampanje zastrašivanja srpskog naroda na KiM i zatražila njihovo oslobađanje.

- Jučerašnje privođenje direktora OŠ "Mladen Marković" iz Vitine, Trajana Trajkovića i Tehničke škole u Vrbovcu Dalibora Dajića je napad na srpski narod u Kosovskom Pomoravlju i najflagrantniji primer pravnog nasilja kojem su sve češće izloženi ugledni Srbi - navodi se u saopštenju.

Kancelarija je, kako se navodi, kao što to uvek čini u ovakvim slučajevima, privedenim Srbima obezbedila advokata i svu potrebnu pravnu podršku.

- Zahtevamo da međunarodne institucije na terenu intervenišu kako bi bio sprečen nastavak ove brutalne kampanje, a direktori srpskih škola najhitnije oslobođeni - ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovu i Metohiju poručuju da Srbima na Kosovu i Metohiji mora biti garantovano pravo na obrazovanje, i Srbija će nastaviti da, pružanjem finansijske pomoći i ekonomskim projektima, čini sve kako bi naši građani mogli da, uprkos pritiscima Prištine, žive dostojanstvenim i normalnim životom.

#Kancelarija za Kosovo i Metohiju

'