AKTUELNO

Tvrdnja Ramuša Haradinaja, premijera privremenih institucija u Prištini, da nije istina da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete Kosovu, za samo pet dana ispostavila se kao - neistinita.

Naime, ministru odbrane Aleksandru Vulinu i delegaciji njegovog ministarstva i Vojnog zdravstva nije izdata dozvola da posete Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica.

Na urednu najavu posete, iz Prištine su poručili da "nisu u mogućnosti da pozitivno odgovore na zahtev".

- Ovaj čin je samo još jedan dokaz koliko vlada Kosova krši sve sporazume dve strane. Ovo je još jedan dokaz koliki je lažov Ramuš Haradinaj. On je našoj premijerki rekao da nije tačno da je zabranjeno zvaničnicima Republike Srbije da dolaze na prostor KiM - rekao je ministar Vulin u Nišu.

On je dodao i da ovo nije najveće kršenje sporazuma od strane Prištine, podsetivši da nije formirana Zajednica srpskih opština, čime je prekršen Briselski sporazum.

- Hašim Tači je čovek koji je otvoreno rekao da je slagao kada je potpisao taj sporazum i da mu ne pada na pamet da ispoštuje sopstveni potpis. Ramuš i njegova vlada dokazali su da su lažovi koji ne žele Srbe na teritoriji KiM. Oni žele teritoriju, zemlju. Hoće bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, ali neće srpske lekare u njoj, iako već šest godina lekari sa VMA dolaze u Mitrovicu i svojim znanjem pomažu ljudima, odlaze i u Gračanicu gde pomažu i Srbima i Albancima. Takvim ljudima su oni zabranili da uđu na KIM - rekao je Vulin, izražavajući žaljenje što neće moći da poseti Srbe na KiM.

Na drugoj strani, Jetljir Zuberaj, šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je zahtev za posetu provokacija zbog toga što je Vlada Srbije upoznata sa tim da je ministru odbrane zabranjena bilo kakva poseta Kosovu.

- Vulin nema šta da traži na Kosovu sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu - dodao je Zuberaj.

Da je svim srpskim zvaničnicima zabranjen ulazak na Kosovo, prošle nedelje saopštio je upravo Zuberaj. On je na "Fejsbuku" napisao da je kosovsko MSP to odlučilo zbog "pretnji i napada na severu kao i zbog drugih problema". Ubrzo, međutim, na skupu u Poznanju, premijerka Ana Brnabić saopštila je da joj je Haradinaj rekao da je vest o zabranama poseta - lažna.

Planirana poseta delegacija ministarstva odbrane i Vojnog zdravstva, kako je objašnjeno u Vulinovom resoru, trebalo je da ima isključivo humanitarni karakter i trebalo je da se razgovara o unapređenju saradnje sa čelnicima KBC Kosovska Mitrovica i daljoj pomoći tom medicinskom centru. U delegaciji koja se spremala za put bili su ministar Vulin, načelnik Uprave za vojno zdravstvo dr Uglješa Jovičić, načelnik VMA dr Miroslav Vukosavljević i načelnik Sektora za lečenje dr Nenad Ratković.

BRNABIĆEVA: EU DA REAGUJE

Premijerka Brnabić izjavila je da nadležne institucije EU, koje garantuju primenu Briselskog sporazuma, treba da reaguju na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na teritoriju KiM. Ona kaže da je to što je Vulinu zabranjena poseta "potpuno u skladu sa politikom Prištine, koja je protiv slobode protoka robe i usluga i očigledno slobode kratenja":

- Oni su rekli da je laž da je zabranjeno svim zvaničnicima a priori iz Beograda da ulaze na teritoriju KiM i da se o tome odlučuje pojednačno, odnosno po svakom zahtevu.

#Ramuš Haradinaj

'