AKTUELNO

Priština ne može da pokrene proces protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Nebojše Pavkovića, piše u odgovoru koji su Novosti dobile od Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Razlog je što, prema Statutu Mehanizma, nijednom osuđeniku koji je pred Tribunalom u Hagu već dobio kaznu za ista dela ne može suditi nijedan sud.

- U skladu sa pravilom 16 Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, kada predsednik dobije pouzdane informacije o tome da je pred sudom neke države protiv neke osobe pokrenut krivični postupak za krivično delo za koje joj je već suđeno pred MCKSJ, pretresno veće koje je odredio predsednik izdaje nalog za obrazloženje kojim od tog suda traži da trajno obustavi postupak - navodi se u odgovoru dostavljenom beogradskom dnevnom listu.

Pravosudni organi privremenih institucija u Prištini planiraju da protiv Pavkovića podignu optužnicu zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu 1998. i 1999. godine i traže njegovo izručenje iz Finske, gde izdržava zatvorsku kaznu od 22 godine.

#Nebojša Pavković

#Priština

'