separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

'POSETA MAKRONA IZUZETNO ZNAČAJNA ZA SRBIJU, ali se Francuska politika prema KiM neće promeniti' (VIDEO)


Sagovornici Televizije Pink ocenili su da je predstojeća poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona izuzetno značajna za Srbiju, ali da po pitanju Kosova i Metohije treba očekivati samo razmenu informacija i ništa više.


Politički analitičar Dragomir Anđelković je rekao da je velika stvar za Srbiju kada dođe lider takve države kao što je Francuska, Nemačka ili Rusija.

 - Mi smo mala zemlja i nekako imamo iluziju da smo u međunarodnoj areni mnogo bitniji nego što jesmo. Ovo jesu bitne stvari za nas, posebno u ekonomskoj sferi jer će sa Makronom doći i bitni privrednici i mogu da proizađu konkretni aranžanami – naveo je Anđelković. 

Kada je reč o Kosovu kaže da tu ne treba pridavati veliki značaj.

- Francuska neće napraviti diskontinuitet u odnosu na politiku koju je vodila. Može da bude ljuta na Prištinu, ali od toga do zaokreta u spoljnoj politici je mnogo prostora. Neće to uraditi. Velike sile ne priznaju da su pogrešile – istakao je Anđelković. 

Autor: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, druga strana medalje je da Francuska i da promeni stav prema Kosovu, a to se neće dogoditi, ne bi ništa posebno promenila u međunardnim okvirima, jer vidimo da je i EU u celini geopolitički patuljak i da Amerika ima mnogo veći uticaj. 

Prema njegovim rečima, SAD imaju veći uticaj kada se radi o KiM, više se pitaju, albanski lideri ih gledaju sa strahopoštovanjem.

 - Vreme Evrope evidentno je prošlo, koliko god Francuska i danas bila velika država i imala tradiciju velike sile iz prošlosti, ipak je senka u odnosu na SAD i Rusiju – kazao je Anđelković.

On je dodao da će po pitanju KiM doći samo do razmene informacija i ništa više, jer ne treba gajiti iluziju da Francuska može nešto sama da uradi, kada ne mogu Francuska i Nemačka zajedno. 

Narodni poslanik Aleksandar Čotrić je podsetio da je Emanuel Makron jedan od dvoje najznačajnih lidera u EU. 

Autor: TV Pink Printscreen

- Njegova poseta, dužina trajanja, sastav delagacije, pokazuje da Francuska itekako pridaje značaj Srbiji – naveo je Čotrić i dodao da je to možda nagoveštaj obnove tradicionalnog srpsko - francuskog prijateljstva koje je bilo na vrhuncu pre stotinak godina.

Prema njegovim rečima, bez obzira što je Francuska izgubila ekonomski, političku i vojni moć koju je imala tada, ona je nezaobilazna sila i značajan partner. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti