AKTUELNO

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je danas da su upozorenja da severu KiM preti humanitarna katastrofa "planirani scenario", pišu prištinski mediji.

Haradinaj je rekao da je prištinska vlada svesna takvog "plana improvizacije humanitarne krize" i da ima dokaze da određene osobe kriju prehrambene proizvode kod kuće.

- Imamo dokaz o tom scenariju, o ljudima koji su uključeni. Nećemo dozvoliti da propustimo bilo kakve proizvode jer su građani Kosova - rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sednice prištinske vlade, prenosi RTK na albanskom.

On tvrdi da se "aktiviranje tog scenarija" planira u četvrtak, dodaje Klan Kosova.

Haradinaj je ocenio da postoji tendencija da se Priština prisili da zatvori oči pred krijumčarenjem.

- Ne smemo to da dozvolimo, ne zbog bilo kakvog prehrambenog proizvoda, već zato što krijumčari mogu da nose narkotike i oružje - naveo je Haradinaj.

Prema pisanju medija, žitelji četiri opštine na severu KiM - Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica.

Prošlo je sedam meseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mleko i mlečni proizvodi, kao ni zejtin, šećer i so.

#Kosovo i Metohija

#Ramuš Haradinaj

'