AKTUELNO

Povodom odloženog sastanka u Parizu, i eventualnog mešanja SAD u ceo proces pregovora između Beograda i Prištine, diplomata Zoran Milivojević, rekao je da ga ne čudi to što se dogodilo, jer, kako kaže, EU se nalazi u fazi konsolidacije, i na nju može da se računa tek na proleće kada se konsituišu institucije.

- Oni su usvojili nešto gde su načelno rekli šta su ciljevi, ali to tek treba da zaživi. Zbog toga se sada pojavljuju SAD sa dinamičnijim nastupom, sa porukama da oni žele da imaju ulogu u ovom procesu – rekao je Milivojević.

Kako kaže, tačno je da je Mogerini u poslednje vreme prihvatila Američki stav koji je flaksibilniji od Nemačkog i Britanskog.

- To je nešto što ide u prilog, jer daje prostor za razgovor. Do sada se nisu mogle čuti pozitivne poruke iz Vašingtona. U situaciji kada EU nema kapacitet niti autoritet, logično se pojavljuju velike sile, kao što je Amerika, ali ne treba da zaboravimo ni Rusiju. Nama ne bi odgovaralo da SAD vodi priču bez da učestvuju i druge velike sile – rekao je Milivojević.

Kako kaže, nema nikakvog razloga da Srbija prihvati jednostrani pristup ovom pitanju.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost istakao je da trenutno imamo situaciju da je odlazeća administracija evropske komisije pokazala jednu razumnost i kako kaže, na tome im treba zahvaliti.

Foto: TvPink Printscreen

- Pre svega Mogerini i Han, koji su izneli stavove koji idu Srbiji u prilog, i to ne samo nama već i normalizaciji odnosa na Balkanu. Nemci imaju krut stav i to nije ništa novo. Naši odnosi su u poslednjih šest godina u usponu i to zahvaljujući predsedniku Vučiću. Saradnja između dve zemlje je na zavidnom nivou i Nemačka je naš najveći trgovinski partner – rekao je Rajić.

Kako kaže, to je država koja je najveći investitor u Srbiji.

- To je veoma važno i ne sme se ispustiti iz vida. Međutim, oni ne žele Srbiju do Prokletija, već samo do Kopaonika i to je činjenica. I smatram, iako su oni neko na koga treba da se ugledamo i čiji je uticaj na ovim prostorima nesumljiv, da su se oni pitali o svemu, onoliko koliko su se pitali Amerikanci, to bi po nas bilo mnogo gore – rekao je Rajić.

Prema njegovim rečima, Nemci imaju mnogo izraženiju percepciju ideologije u spoljnoj politici, za razliku od SAD, koji su, kako kaže, pragmatični.

- Ono što je sada dobro u svemu ovome jeste, da se ipak na KiM Nemačka nema toliki uticaj koliki ima Amerika. SAD su jedini koji imaju vlast da utiču na Albance, jedini su koji imaju ozbiljne kontigente tamo, kao i ozbiljne obaveštajne strukture tamo, kao i politički i ekonomski uticaj – rekao je Rajić i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

- SAD i Srbija takođe u poslednje vreme poboljšavaju svoje odnose i činjenica da su Amerikanci rekli da nije zakucana nezavisnost Kosova i Metohije u onim granicama u kojima su ih priznali 2008. godine, je ogroman korak.

On je istakao da predsednik Vučić već godinama sprovodi ozbiljnu diplomatsku i političku ofanzivu u SAD, i mi danas tamo ozbiljno radimo sa svima, i dobili smo poruku u kojoj su sami Amerikanci rekli da nam je potrebna stabilnost.

- Sa Amerikom smo bili saveznici u oba Svetska rata, bili smo saveznici u Hladnom ratu, oni su nam davali ogromne kredite u bivšoj Jugoslaviji. Ne smemo biti robovi 1999. moramo znati da su oni najveća sila na svetu, da su pragmatični, imaju razumevanja za naš stav, i za stav da se na KiM mora napraviti razgraničenje – rekao je Rajić.

#Zoran Milivojević

'