AKTUELNO

Ambasador Srbije Zoran Bingulac pozvan je juče hitno na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zbog, kako je obrazloženo, neprimerenih izjava srpskih zvaničnika na račun predsednika Mila Đukanovića.

Tenzije između dve države podignute su zbog najavljenog usvajanja crnogorskog zakona o slobodama, kojim Podgorica namerava da prisvoji crkve i manastire Srpske pravoslavne crkve. Našem ambasadoru je, prema saznanjima beogradskih medija, sugerisano da se Crna Gora ponaša korektno i da se to očekuje od Beograda.

Bingulac je, kako je saopšteno, pozvan na razgovor "zbog kontinuiranih, negativnih izjava srpskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima Crne Gore, koje su kulminirale izjavom člana Vlade Srbije, ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića da je Đukanović najveći kriminalac u Evropi".

Državni sekretar u crnogorskom MSP Zoran Janković je rekao da su zabrinjavajuće i neprimerene izjave ministra u Vladi Srbije i izrazio očekivanje da će se zvanični Beograd ograditi od njih.

Teške kvalifikacije iznesene na račun predsednika Crne Gore neprihvatljive su, nisu na liniji dobrosusedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj saradnji dve države. Neprimerena je intenzivna i negativna kampanja koja se neopravdano i bez argumenata vodi u Srbiji povodom nacrta zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja - kazao je Janković.

Sa Bingulcem su, kako mediji saznaju, u tamošnjem ministarstvu razgovarali upravo Janković i generalni direktor za bilateralu Ivan Leković.

- Bingulcu je rečeno da je pozvan povodom izjava Popovića. Obrazložili su i da su oni reagovali korektno i suspendovali savetnicu svoje ambasade u Ankari Mirnu Nikčević zbog neprimerene izjave koju je na Fejsbuku objavila povodom održavanja sabora SPC u Podgorici i da takvo, korektno, ponašanje očekuju od Beograda. Bingulac je ukazao na svakodnene uvrede upućene srpskom rukovodstvu, narodu i SPC koje dolaze iz Crne Gore i da to mora da se zaustavi - navodi izvor za medije.

Odnosi između Beograda i Podgorice zategnuti su nakon što je Crna Gora usvojila pomenuti nacrt zakona kojim se praktično otima imovina SPC u toj zemlji. Varnicu je dodatno zapalila optužba Đukanovića da SPC pokušava da "opstruiše evropska htenja i ambicije savremenog crnogorskog društva trudeći se da tako čuva svoj verski monopol u Crnoj Gori".

Uzalud molbe

Na Đukanovićeve kritike reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zamolio na povlačenje zakona, uz ocenu da će "svako ugrožavanje srpske imovine u Crnoj Gori pokvariti odnose između dve zemlje". Ipak, njegov apel nije naišao na dobar odziv i Vlada Crne Gore je izdala saopštenje da Vučić, kao predsednik Srbije, "nema prava da se meša u crnogorsku politiku". SPC je zatim u Podgorici organizovala Trojčindanski narodni sabor, kojim je poslala poruku da je zakon neprihvatljiv i da treba da bude povučen. Vučić je nakon tog okupljanja vernika rekao i da ne želi da stvara novu zlu krv među narodima. Na to je reagovao Đukanović izjavom da SPC čuva infrastrukturu velike Srbije i da je to "politička organizacija".

#Crna Gora

#Srbija

#ambasador

'