AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "99 odsto siguran" da sastanka u Parizu neće biti jer, kako je naveo, Albanci nisu spremni da razgovaraju "ni o čemu važnom".

Gostujući na televiziji Pink, Vučić je rekao da mu se čini da su kosovski Albanci želeli da na posredan način pošalju poruku Nemcima i Francuzima da Evropljani ne treba da rešavaju problem Kosova.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, za Novo jutro rekao je da jača strana mora da sankcioniše ponašanje prištinskih političara, i kako je rekao, bilo je potrebno definisati naredni susret u Parizu.

Foto: TvPink Printscreen

- Albanci su formirali ciljeve tražeći da se ne ukidaju takse, i oni ne žele nastavak razgora sa Beogradom. Bilo je jasno ako nema dogovora o ukidanju taksi, čemu onda sastanak. Međutim, Palmer je rekao da EU treba da rukovodi dogovorom Beograd – Prištine, tako je stavio do znanja da sve ostalo može da bude dodatna pomoć – rekao je Drecun, ističući da je Palmer rekao da je neprihvatio ujedinjenje Kosova sa bilo kojom drugom državom.

- Ako očekujete da imate Albance koji traže da se prizna nezavisnost, žele da uvedu SAD zvanično u igru, onda Srbija može da uvede Rusiju ili Kinu u razgovore – ocenio je Drecun.

- Sve je otovoreno, jednio ono što je zatovreno je ukidanje taksi –smatra Drecun.

Poseta bivšeg predsednika SAD Bila Klintnona Kosovu je važna poruka svetu,  rekao je Zoran Anđelković, nekadašnji šef Izvršnog veća Kosova, koji je takođe dodao da Albanci očekuju da se ta opcija vrati na čelo SAD.

Foto: TvPink Printscreen

- Mislim da Klintovnovi podstiču administraciju u Prištini da odugovlače i ne ukidaju takse. Takođe, ne sme da se Berlin ponovi u Parizu. Ako nemate neke dogovorene stvri unapred, onda nema svrha održavanju sastanka. Nisu samo takse pitanje, već i zajednica srpskih opština. Na taj način mora da se pokrene neko kompromisno rešenje – smatra Anđelković.

Prema rečima novinara Zoranu Ostojiću, Haradinaj ne ukida takse uprkos insistiranju stranih zvaničnika, jer očekuje još nešto.

Foto: TvPink Printscreen

- Haradinaj još nešto traži čim ne ukida takse, samo je pitanje šta traži. Haradinaj je dobio ono što je hteo, pa ne ukida takse. Takse jesu popularne na Kosovu, naročito kod njihovih glasača. Očigledno je da traži viznu liberalizaciju, koja zavisi od ministara svih zemalja evropske zajednice – ocenio je Ostojić, koji naglašava da ne zna da li je Haradinaju već nuđena vizna liberalizacija.

Međutim, Anđelković, kaže da je jasan stav evropskih zemalja da takse treba ukinuti, ali i dela američke administacije.

- Haradinaj ne traži viznu liberalizaciju, ne slažem se sa Ostojićem. Jasan je stav svetskih zvaničnika po pitanju taksi – rekao je Anđelković.

Drecunu smatra da je SAD važan činilac u dijalogu Priština – Beograd, ali kako kaže, postoje male razlike u administracijama bivše i sadašnje vlasti po pitanju kosovskog čvora.

- Ono što se Trampova administracija razlikuje od Klintona, tačnije demokrata, je da se ipak teži neko kompromisno rešenje – rekao je Drecun.

- Veliki rizik bi bio da se sastanak u Parizu održi a da se ne vidi napredak. To ne znači da će se dijalog prekinuti. Očekuje se da će Makron nakon posete Beogarda, produžiti u Prištinu onda bi to značilo da se taj proces nastavlja – kaže Drecun, ističući da samit u Parizu znači da postoje nesuglasice u rešavanju ovog pitanja.

#Kosovo

#Pariz

#Srbija

'