AKTUELNO

Srpske bezbednosne službe došle su do transkripta razgovora iz kojeg saznajemo da su Klark i Solana znali da se predstavnici međunarodnih snaga bave trgovinom organa, prometom droge i da su i sami, najverovatnije, bili umešani u ove poslove.

Agresija NATO pakta na SRJ, pod imenom "Saveznička snaga", počela je 24. marta 1999. godine. Vazdušna kampanja, protivna međunarodnom pravu, trajala je 78 dana.

Naredbu je tadašnjem komandantu NATO snaga u Evropi, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana. Dana 23. marta 1999. godine, generalni sekretar NATO Havijer Solana obratio se međunarodnoj javnosti rečima:

Dobro veče dame i gospodo, upravo sam naredio komandantu NATO-a za Evropu, generalu Klarku, da inicira vazduhoplovnu operaciju u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Namera je da ovom vojnom akcijom podržimo političke ciljeve međunarodne zajednice. Mi dalje želimo da podržimo međunarodne napore da obezbede Jugoslaviji sporazum o jednom prelaznom političkom rešenju. Dozvolite mi da objasnim, NATO ne vodi rat protiv Jugoslavije. Mi nismo u sporu sa jugoslovenskim narodom. Naš cilj je da sprečimo veće humanitarne žrtve i još veće represije i upotrebu sile protiv civilne populacije na Kosovu.

Ovi ljudi, koji su 1999. sejali bombe po našoj zemlji, po završetku agresije, sastali su se 15. avgusta 2001. u jednoj vili u Švajcarskim Alpima. Srpske bezbednosne službe došle su do transkripta njihovog razgovora u kojem se navodi da su Klark i Solana znali da se predstavnici međunarodnih snaga bave trgovinom organa, prometom droge i da su i sami, najverovatnije, bili umešani u ove poslove.

Dvojica razgovaraju o razgranatim ilegalnim poslovima na Kosovu, ali i o bombardovanju SRJ Jugoslavije i zaključuju da je Srbiju "trebalo sravniti sa zemljom". Članove tadašnje vlade nazivaju "poltronima" i "poslušnim ulizicama".

U nastavku pogledajte delove njihovog razgovora:

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Tomislav Đurin, pukovnik Vojno-obaveštajne agencije u penziji izneo je saznanja novijeg datuma, a koji se odnose na ovaj period. Naime, dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD on je za svog višeg samostalnog savetnika za nacionalnu bezbednost postavio generala Herberta Rejmonda Mekmastera.

- On je obaveštajna gromada: ima iskustva iz Iraka, Afrike, Libije, Jugoslavije. On je za nas, kako smo saznali, izneo tri afirmativne stvari. Prva je: Milošević je 1999. znao svaki naš potez i Srbi su nas obaveštajno nadigrali. Druga: Srbi su nam 1999. održali lekciju iz ratovanja, uništili smo samo pet odsto planiranih ciljeva. Bombe vredne milione bacali smo u more. Treća: Prema anketi američkog univerziteta Bredli, Srbi su najhrabriji narod na svetu – ispričao je Đurin. Zaključuje da je velika stvar kada priznanje našem narodu odaje takav general.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da su naše službe 1999. znale faze i zone ratovanja, liste ciljeva, zone ulaska i izlaska iz vazdušnog prostora, radarske senke… Podseća da se ratovalo sa 19 najrazvijenijih zemalja u svetu i da, uprkos tome, nismo bili toliko “hendikepirani”.

- Uspevali smo da uspešno prisluškujemo, presrećemo i dešifrujemo kripto-zaštićene telegrame. Amerikanci od nas to nisu očekivali, već su nas podcenili. Ipak, oborili smo F-117, dva helikoptera “apač”, nekoliko aviona A-10, došli smo do informacija da Klinton insistira na izlaznoj strategiji win-win... – kaže Đurin.

Dodaje da se Srbija branila dostojanstveno i hrabro, samo sa resursima kojima je raspolagala.

Bivši operativac Državne Bezbednosti Dragiša Ivelja, kaže da zna za ovaj razgovor između Klarka i Solane, kojem su prisustvovale i dve dame koje su ih “uveseljavale”. Transkript ovog razgovora obelodanjen je još 2008. godine. Smatra da je ovo dokaz da naše službe rade odličan posao u cilju odbrane nacionalnih interesa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vidimo (iz transkripta) da je Kosovo bilo odličan prostor za pljađu srpskog prirodnog bogatstva, imovine i resursa. Amerikanci rade to u većini zemalja: jure resurse - kaže Ivelja.

#Novo jutro

'