AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksadanar Vućić rekao je da je iznenađen reakcijom Valde Crne Gore na njegovu molbu da ove vlasti ne podrže predlog zakona o slobodi veroispovesti.

Predsednik Vučić kaže da se ni na koji način nije mešao u unutrašnje stvari Crne Gore, niti ih je, kako oni tvrde, savetovao. On dodaje da je njihovu poruku odlično razumeo.

Predlog Zakona o veroispovesti u Crnoj Gori koji bi vodio otimanju srpskih crkava na teritoriji te države Vučić ocenjuje kao loše rešenje. Ističe da bi svako ugrožavanje imovine SPC rezultovalo pogoršanju odnosa ovih dveju zemalja.

- Ja ne mogu da zahtevam ništa. Moja mobla upućena je  kao predsednik države Srbije koji brine o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori. Moja molba je da takav zahtev ne usvaja, da se ne usvoji zakon o slobodi veroispovesti. Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori vodilo bi narušavanju odnosa, a ja želim najbolje moguće odnose sa susednom državom– rekao je predsednik Vučić.

Nakon molbe srpskog predsednika, brzo je stigla i rekacija iz Podogrice. Poruka glasi da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir.

Mi nemamo, niti ćemo imati ambicije da utičemo na zakonodavnu aktivnost države Srbije, niti ćemo dozvoliti bilo kome, pa ni Srbiji, da utiče na naše odluke“ rečeno je iz Vlade Crne Gore.

Vučić kaže da je iznenađen rekacijom, jer se ni na koji način nije mešao u unturašnje stvari Crne Gore.

Nisam ih čak ni savetovao, samo sam ih zamolio kao dobar komšija i prijatelj. Zamolio sam naše prijatelje da još jednom razmotre određene inicijative. Zamolio ih zato što su u pitanju interesi srpskog naroda i srpske crkve, nikada nisam imao problem kada su ukazivali na položaj Crnogoraca u Srbiji, ni kada su se brutalno mešali u naše unutrašnje stvari i to je mnogo važnije. Kada su se mešali oko pitanja suvereniteta i teritorijalnog integirteta naše zemlje, kada iznose svoje stavove u rešavanju kosovskog problema, koji je naš problem, a njih se ne tiče. I ćutao sam kada su o tome govorili na svim međunarodnim forimuima i kada nam drže lekcije. Normalno je i jasno da se izjasne. Ako je strašan problem u tome što sam imao jednu molbu a tiče se sprskog prava i srpskog naroda i crkve ja se izvinjavam svim uvređenim dušama i mnogo mi je teško što sam ih povredio, samo zbog jedne jedine molbe. Ne moraju da je usliše, ali ne moraju da menjaju smisao i značaj onoga što sam uinio i ne moraju sebe da predstavljaju kao žrtvu i velike junake i nekoga ko je plod nečijeg mešanja i tobožnjeg jer ništa od toga nisam činio, a njihovu poruku sam odlično razumeo i u skladu sa tom porukom ponašaćemo se i mi ubuduće. Hvala im na razumevanju, i hvala na odgovoru. Veliko hvala Vladi Crne Gore na tome - rekao je predsednik Vučić.

#Aleksandar Vučić

'