AKTUELNO

Ne treba da se nadamo proširenju, barem ne ove godine i ne dokle god je EU pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država i dok se unutar iste dešavaju kardinalne promene, ocenjuju sagovornici "Novog jutra".

Evropa se trudi da je samostalna u globalnim pomeranjima i kardinalnim promenama koje se dešavaju u svetu, kaže Miroslav Stojanović, dugogodišnji dopisnik "Politike" iz Bona. Ocenjuje da Evropa gubi značaj koji je možda trebalo da ima, budući da nikada nije napravila određenu političku koheziju.

- Bila je ideja stvoriti političku uniju, ali ona to nije uspela pre svega jer se nacionalni interesi drugačije prelamaju. Pojavile su se velike sile sa velikim političkim uticajima i ambicijama i u tom prelamanju će verovatno vreme pokazati kako će Evopa u budućnosti doći do nekog svog glasa – kaže Stojanović za Pink.

Kada je reč o proširenju, ocenjuje da ne treba da gajimo iluzije da će se o tome uopšte razgovarati, barem ne tokom ove godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tek 1. novembra evropska vlada stupa na dužnost i sada je pitanje kako će se rasporediti ključna mesta u EU. Imamo i trku Brisela, Pariza i Berlina, ali i trku sa Amerikancima koji su dosta računali da je njihovo prazno mesto, ovo na kojem se mi na Balkanu nalazimo koje očigledno žele da popune… Daleko nam je dane Evrope – zaključuje Stojanović.

U Evropi se dešavaju veoma krupne promene: vidimo da Makron smenjuje Merkelovu pre vremena, da Nemačka pokazuje da ne ume da vodi EU, imamo Bregzit, javne dugove Italije i sukobe evropske administracije, navodi Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti". Podseća na to da Evropa nije uspela da stvori dobre odnose sa Moskvom, naprotiv, a kada je Balkan u pitanju postoje favorizovanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Evropa na Balkanu toleriše duboke antisrpske tendencije. U Hrvatskoj i dalje ne mogu da žive bez antisrpske ideologije koja je njihov konstitutivni momenat. Evropa ne vidi da je unutar nje jedan režim proustaški. U Crnoj Gori stvaraju novu crkvu, a tu je i Kosovo sa anticivilizacijskim odlukama i jučerašnjim anticivilizacijskim slavljem – kaže Vučelić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Amerika

#EU

#Novo jutro

'