AKTUELNO

Istoričar Predrag Marković izjavio je danas da je u istoriji bilo još trenutaka kad su Srbi napuštali Kosovo, pa se 1912. godine "opet čula srpska truba sa Kosova", a nečemu sličnom treba se nadati i u budućnosti.

Ako budemo stabilna i snažna zemlja, kao 1912. godine, možemo da se nadamo da će se opet čuti srpska truba sa Kosova. Eto, tome se nadam, rekao je Marković na tribini povodom 20 godina egzodusa kosovskih Srba.

Govoreći o prethodne dve decenije, Marković je ukazao da su kosovski Albanci prognali ne samo žive, nego i mrtve Srbe, jer nema srpskog groblja koje nije oskrnavljeno.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Oni su gori za srpske grobove nego što su Nemci u Drugom svetskom ratu bili za jevrejske. Pitao bih njihove zapadbe sponzore zašto im smetaju mrtvi Srbi, rekao je on.

Marković je dodao da ga brine što se, kad je Kosovo u pitanju, dešavala izdaja, za koju nije kriv samo Josip Broz Tito, nego i komunistička vođstva Srbije, a posebno Crne Gore, koji su "Albaniji obećali Kosovo", a kada je Dobrica Ćosić na to upozorio 1968 godine, bio je napadnut.

Druga vrsta izdaje je da se danas olako razmećemo patriotizmom, a to je ideja da ne pristajemo na kompromis, uglavnom od ljudi koji žive na Terazijama. Lako je tuđom decom braniti Kosovo, zaključio je on.

Direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić naglasio je da se danas u Prištini slavi 20. godišnjica proterivanja i uništavanja jednog naroda, u prisustvu tadašnjih svetskih zvaničnika, što je njihova sramota.

Đurić je napomenuo da ni 20 godina nakon agresije nisu kažnjeni odgovorni za ratne zločine, ne samo nad Srbima, nego i nad onima koji nisu hteli da slušaju zločince iz Oslobodilačke vojske Kosova.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ti zločinci danas sede na najodgovornijim pozicijama prištinskih privremenih institucija i tapšu ih oni koji su pre 20 godina izvršili agresiju na našu zemlju, konstatovao je Đurić.

Svečanost koju su u Prištini kosovske vlasti priredile za Bila Klintona, Madlen Olbrajt, Veslija Klarka i ostale Đurić je nazvao "ciničnim balom vampira".

On je poručio da je cilj današnje tribine da se budućim naraštajima ukaže na značaj borbe koju je Srbija pre 20 godina vodila za svoj narod na Kosovu i "čuvanje tog budućeg semena, koje će da nam pomogne da u budućnosti ispravimo neke nepravde".

#Kosovo

'