AKTUELNO

Albanci rade na tome da Srbe predstave kao zlikovce, negativce i kolonizatore, iako sva dostupna istorijska dokumentacija, pa i video zapisi, pokazuju da su Srbi na Kosovu od iskona, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju za TV Pink.

Govoreći o sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, kaže da je ona bila vrlo važna prilika za iznošenje argumenata Srbije u vezi sa južnom pokrajinom.

Vidite, to je auditorijum sa gotovo 200 zemalja i kada kažemo da je 13 zemalja u prethodnom periodu, zahvaljujući zalaganju Srbije, predsednika, premijera, ministra spoljnih poslova, povuklo priznanje nezavisnosti KiM, to je velikim delom zato što se u sali za sednice SB UN, ali i na hodnicima, odvija jedna neprekidna borba za to da iznesemo naše argumente – kaže Đurić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da su ovoga puta napadnuti Srbi, odnosno nedužni građani, ali i radnici Ujedinjenih nacija. Albanci su, kaže, na ovoj sednici bez ikakvog srama izneli najveće laži o misiji UN.

- Ova sednica im, dakle, nije pomogla da se u široj međunarodnoj javnosti afirmišu i preporuče kao kandidat za članstvo – kaže direktor Kancelarije za KiM, gostujući u Jutarnjem program TV Pink.

Dodaje da su albanski političari šampioni sveta u propagandi i lažima. Pisanje njihovih medija, kako kaže, stvorilo bi utisak da je reč o “najnevinijoj organizaciji na svetu koja je milosrdnija od milosrdnih sestara”. Kaže da Albanci rade na tome da Srbe predstave kao zlikovce, negativce i kolonizatore, iako sva dostupna istorijska dokumentacija, pa i video zapisi, pokazuju da su Srbi na Kosovu od iskona.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da razume reakciju ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, budući da je Vljora Čitaku iznela stravične laži u Savetu bezbednosti, vređajući tako inteligenciju prisutnih.

- Albanci su zaštićeni na KiM, bez obzira na to šta urade. Reakcija međunarodne zajednice bude samo jedno, dva saopštenja. Bili bismo najgori pregovarači na svetu kada bismo u ovakvim okolnostima izašli da sa njima pregovaramo. To bi značilo da za sve loše što urade, mi treba da im ponudimo neki vid ustupka – kaže Đurić.

Kaže i da je među vođama separatist zavladalo “bolesno takmičenje” – ko će biti tvrđi i gori prema Srbima. Na taj način, kaže, stiču poene.

- 20 godina su hranili svoju javnost mržnjom prema Srbima, svakom Srbinu na KiM su crtali mete, za to su bivali nagrađeni – kaže Đurić.

#Marko Đurić

#Ujedinjene nacije

'