AKTUELNO

Naša opozicija, pre svega Savez za Srbiju, nema apsolutno nikakav koncept, program, smer i kompas, a toga su svesni i predstavnici velikih sila. Predsednik Srbije zato uživa poverenje svetskih lidera, kada je reč rešenje kosovskog pitanja. Znaju svi kakva nam je opozicija i da se na nju ne mogu osloniti, kaže narodni poslanik za "Novo jutro".

Govoreći o naslovima da su lideri Saveza za Srbiju kod Metjua Palmera i Kajla Skota ponižavali Srbiju i njenu vlast, Aleksandar Čotrić, narodni poslanik kaže da je reč o još jednoj kompromitaciji od strane opozicije i jalov pokušaj da vlast u Srbiji predstave u lažnom svetlu.

- Mislim da su zapadne diplomate toga i svesne. Upravo zato predsednik Vučić i Vlada Srbije imaju poverenje da nastave razgovore sa predstavnicima zapadnih zemalja o traženju kompromisnog rešenja za Kosovo. Naša opozicija ni sama ne zna šta bi, ponaša se detinjasto i jednostavno pokazuju da nemaju nikakav koncept – ocenjuje Čortić. Smatra da opozicija radi u korist svoje štete, da joj smeta kada Srbija napreduje u bilo kom smislu, što je potpuno iracionalno.

- Oni su protivnici i onoga što je dobro! Na taj način i sebi prave štetu – kaže narodni poslanik. Kada je reč o Kosovu i Metohiji, kaže da je opozicija, kada je bila na vlasti, već pokazala da nema plan i ideju za rešenje ovog problema.

S jedne strane, kaže, aktuelna vlada pokazuje čvrstu, jaku i stabilnu poziciju, dok opozicija luta bez ideje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Verujem da je Amerikancima sada jasno ko je i šta je naša opozicija, da je neozbiljna i neodgovorna – kaže Čortić.

Sednica Saveta bezbdnosti Ujedinjenih nacija koja je posvećena Kosovu pokazala je mnoge planove i namera za koje se Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, nada da se neće ostvariti.

Videli smo da se sever Kosova proglašava za kriminogenu sredinu, a da istovremeno niko ne osuđuje namere Prištine da sprovodi dalje akcije navodnog čišćenja od kriminala na severu. Zapadne zemlje su ovo podržale kao vid borbe protiv kriminala i korupcije. Na ovaj način poslata je jasna poruka da se ovakve akcije mogu ponoviti i u skorijoj budućnosti – kaže Bilbija. Ističe da je ovo zabrinjavajuće i da se na ovo mora upozoriti. S tim u vezi, podseća na Vučićevo upozorenje od 17. maja u kojem je naveo da će doći do nasilnog upada.

Foto: TV Pink Printscreen

- To se i desilo. Videli smo da je napadnut narod u Zubinom Potoku, da je imovina uništena, da su ljudi premlaćivani. Pretučen je i uhapšen i službenik UNMIK-a, zabranjeno mu je kretanje… Na sve ovo je Srbija upozoravala i to se desilo. Nadam se da, kada opet budemo upozoravali, da se upozorenje neće obistiniti. Ipak, teško da neće, prvenstveno imajući u vidu da su zapadne sile okarakterisale ovu akciju kao akciju protiv kriminala i korupcije koja je legitimna i opravdana.

Baš zbog stave zapada, objašnjava, ovakve akcije uvek mogu da se ponove, a usmerene su, jasno, protiv srpskog naroda na Kosovu.

Ceo ragovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

'