AKTUELNO

Dragomir Anđelković, politički analitičar, govoreći o predstojećem samitu u Parizu kaže da ne očekuje da se tamo postigne nekakakav strateški dogovor, ali da je moguće da se stvari pomere sa mrtve tačke.

- Moguće je da će se stvari pomeriti sa mrtve tačke i da će doći, ako ne do ukidanja taksi, onda do suspenzije. Nama je bitno da takse budu eliminisane jer one nanose značajnu štetu privredi Srbije – istakao je Anđelković u emisiji Pravac autora i voditelja Aleksandra Vasića i dodao:

Albanski političari koji su iz međusobnih računa otišli u potpuni ekstremizam, podigli puls javnost, nametnuli retoriku krajnje svađalačku, i kada su pod ozbiljnim pritiskom zapada, a s obzirom da će u dogledno vreme imati izbore, kalkulišu kako će se to odraziti na njihov rejting.

Anđelković smatra da se zbog toga Haradinaj drži taksi kao „pijan plota“, jer se na njima revitalizovao.

- On polazi od toga da mu se ne isplati dok ne prođu izbori da ih ukida. Tači prati tu igru, jer kada arlauču kojoti, u politici često je oportuno raditi to isto, da ne bi platili ceh. U takvoj atmosferi Priština je upala u zamku sopstvenog ekstremizma i nije lako iz toga se izvući – naglasio je Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, pred Evropskom unijom je veliki izazov, mnogo veći nego za nas.

- Ako EU nešto ne uradi, ona se ozbiljno osramotila. Ovo je izazov i za Nemačku, koja je do sada pokazivala prilično razumevanja za prištinsku stranu. Videli smo je propao berlinski samit i da su u Savetu bezbednosti juče Nemci i Francuzi bili vrlo uzdržani u stavu prema Prištini – kazao je Anđelković.

On smatra da su oni ranije mnogo snažnije branili politiku kosovskih separatističkih vlasti, a da su ovaj put akcenat stavili na ukidanje taksi.

- Ne isključujem mogućnost da budu stvoreni osnovi za dalje pregovore, ali svakako većeg prodora od toga neće biti – rekao je Anđelković i dodao da neki međunarodni faktori pričaju o brzom rešenju, ali većinom su realistični i nema preterane presije.

Zoran Ostojić, urednik portala Infobrif, povodom posete Metjua Palmera i njegove izjave da se Amerika zalaže za dogovor koji je prihvatljiv za obe strane, Beograd i Prištinu, smatra da je Palmer svestan da je do takvog dogovora teško doći i da je zbog toga i rekao da ne postoje rokovi.

Foto: TvPink Printscreen

- To znači da ne mora nešto da se smandrlja na brzinu, jer što je brzo, to je i kuso. Valjda i oni imaju neku takvu izreku. Ukidanje taksi je uslov bez kojeg, za sada, naša strana neće nastaviti pregovore. Videćemo šta će se desiti sada u Parizu – kaže Ostojić.

Kako dodaje, i Palmer je rekao da je to evropska stvar i da je Amerika tu da pomogne.

- Kod Palmerove izjave važan je i deo gde on kaže da mora Srbima da kaže da precenjuju uticaj Amerike – ocenio je Ostojić.

#Dragomir Anđelković

#Priština

#Zoran Ostojić

'