AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je žestoku konfrontaciju sa ambasadorkom Kosova u SAD Vjorom Čitaku na sednici Saveta bezbednosti UN-a.

Dačić je rekao da je Čitaku pokušala reći da je Srbija bila kolonijalna sila koja je držala Kosovo vekovima.

- To je bio bezobrazluk. Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13., 14. ili 12. veka sa Kosova, da postoji ijedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao reći da su Albanci bili tu u to vreme - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su sve zemlje koje su danas govorile istakle dve činjenice, a to je zahtev za ukidanjem taksi kao preduslov za nastavak dijaloga.

- Ne vole međunarodne organizacije da hapse svoje pripadnike, pa makar to bio Rus. Priština sprema napad na sever Kosova, KFOR mora odgovoriti želi li zaštititi Srbe ili ne. Ako to ne želi, onda je na Srbiji teška odluka da vidi šta će sa svojim narodom i kako će reagovati - rekao je Dačić.

Naime, posle sinoćnje sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku Dačić nije oćutao prištinskoj predstavnici Čitaku pa je tako došlo do verbalnog okršaja u kojem joj je Dačić odgovorio na prozivke koje je na račun Srbije iznela u izlaganju.

- Ti što sediš sa njima su tvoji kolonizatori - doviknuo joj je Dačić sa nekoliko metara udaljenosti.

Podsetimo, Čitaku je veoma aktivna na društvenim mrežama gde u svojim postovima obavezno vređa i provocira Srbe a u nekoliko navrata servirala je i niz laži poput kamenovanog autobusa i masovnog silovanja Albanki.

#Ivica Dačić

#Njujork

'