AKTUELNO

Predsednik Vučić na diplomatski način poručuje svetskim zvaničnicima da su stavovi Albanaca presudni hoće li se Parzi dogoditi. Ukoliko bude zvanične najve da će se sastnak održati, to je uspeh za Srbiju, kažu gosti Novog jutra.

Ambasadori SAD i Velike Britanije pri UN pozvali su juče Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu, dok su predstavnici Nemačke i Francuske na sednici SB UN zatražili od Prištine da ukine takse na robu iz centralne Srbije. Ukidanje taksi bi zapravo bilo presudno, da se dijalog nastavi i možda dođe do raspretljavanja kosovskog čvora.

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović u Novom jutru je rekao da Srbija ne sme da zaboravi svoju prošlost, i da odluke mora da dnosi staloženo i diplomatski.

- Naš usud kao Srba je težak, nije bilo rata, a da mi nismo prošli kroz sve to. Gde god su neki političari vodili narod u rat, to se završavalo neslavno po nas. U Savetu bezbednosti ne piše Kosovo, već Vljora Čitaku, i to pokazuje koliko je bilo nedogovrno prebacivanje pitanja i nadležnosti – rekao je Milovanoć misleći na prisustvo diplomatske predstavnice Prištine u Njujorku koja je prisustvovala sednici SB.

Foto: TvPink Printscreen

Milovanović je takođe prokomentarisao potom bivšu srpsku vlast, podsećajući na to da su upravo oni značajno doprineli zapetljavanju pitanja oko Kosova.

- Pogledajte da šta su pričali i radili oni koji su u Srbiji nekada bili na valst, a sada je žele. Sada pričaju o nekom patriotizmu i Kosovu– rekao je on, naglašvajući da opozcija za ovaj problem nema nikavo rešenje.

Kako je objasnio, predsednik Srbije mora da bude mudar u donošenju odluka o jednom o najjzančanjijh pitanja za Srbiju.

- Vučić može da se pravi blesav i da ne radi ništa ili da proba da reši problem Kosova. Narod je taj koji mora da kaže da li želi rešenje. Do sada niko nije nudio ništa. Juče sam gledao konferenciju gospodina Palmera i Vučića i vidite svog predsednika koji svoje stavove brani čvrsto, a sa američkim zvaničnikom razgovara mudro i diplomatski – objašnajva Milovanović.

Kako kaže, predsednik Vučić radi u interesu srpskog naroda i da pokušava na sve načine da izbegne tenziju.

- Mi moramo da izađemo iz toga da vidimo kako da živimo život, jer počinju životi naše dece – ocenio je Milovanović.

Direktor Srpskog telegrafa složio se sa nedavnom izjavom predsednika Vučića da je Pariz koji je dugo najvaljivan i dalje neizvestan.

- Ukoliko se i dalje bave taksama i nastave divljački da se ponašaju. Setite se njihovog ponašanja u Berlinu, kao da su super-sila i da ne žele ni na koji način da ukinu takse. Imate Palmera koji kaže da takse treba da se ukinu, ali ima i onih američkih zvaničnika koji se sa tim ne slažu. Vi nakon toga imate čistu šizofreniju i ne vidim ništa dobro, samo neke dalje tenzije – ocenio je Milovanović.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić je dodao da je važno da Srbija ne sme da izgubi samostalnosti u donošenju utuntrašnjih odluka.

Foto: TvPink Printscreen

- Pitanje je da li Srbija želi da neko drugi vodi njenu politku – dodao je Krstić, koji je potvrdio da je nedavni satanak u Berlinu bio loš.

- Sastanak nije najbolje prošao, i mislim da svetski zvaničnici neće da dozvole da se u Parziu desi repriza Berlina. Zbog toga predsednik Vučić mudro poručuje da su stavovi albanaca presudni hoće li biti sastanka. Čak i ako bude potvrde da će biti sastanka i to je uspeh za Srbiju – ocenio je Krstić.

#Aleksandar Vučić

'