AKTUELNO

Nema potrebe ni da gledam sednice SB UN. Tačno znam kako će izgledati. Prebiše diplomatu, člana misije UN i sem oštre retorike - ništa. To je slika Ujedinjenih nacija i to treba malo da nas prizove pameti, da znamo od koga šta možemo da očekujemo i ko koliku moć ima – rekao je Drecun.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je danas imao jako važne sastanke sa istaknutim intelektualcima iz Francuske na pripremi međunarodne kampanje koja treba da pokaže razmere zločina OVK.

- Albanci intenzivno nastavljaju sa pričom o navodnom genocidu koji je počinjen nad njihovim narodom. Propagiraju ovu priču svuda u svetu, a mi moramo da im pariramo. S obzirom na to da predsedavam radom grupom koja je prikupila dokaze o zločinima terorističke OVK, nastojaću da sprovedem izuzetno snažnu kampanju – kaže Drecun za Pink.

Dodaje da se intenzivno radi na organizaciji prezentacije tih zločina u svetu, pa tako i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o današnjoj sednici SB UN, kaže da nije stigao da isprati šta se desilo, ali nije ni morao.

Siguran sam da nikakve konkretne akcije nisu dogovorene, da mere nisu preduzete i bez obzira na to što je pretučen službenik UN. Svaka strana je (na sednici) iznela svoje stavove: kada mi kažemo da je upotrebljena prekomerna sila i da su pokušali da svojom akcijom zastraše Srbe, oni kažu da se protivimo borbi protiv korupcije. Dakle, oni imaju svoje tumačenje i uvek se iste stvari dešavaju na sednici SB. Nisam siguran da se išta promenilo i večeras – rekao je Drecun.

Dodaje da je slika UN danas – “tresla se gora, rodio se miš”.

- Nema potrebe ni da gledam sednice SB UN. Tačno znam kako će izgledati. Prebiše diplomatu, člana misije UN i sem oštre retorike – ništa. To je slika UN i to treba malo da nas prizove pameti, da znamo od koga šta možemo da očekujemo i ko koliku moć ima – kaže Drecun.

Novinar “Politike” Aleksandar Apostolovski kaže da se međunarodno pravo gleda kroz različite dioptrije, što je pokazala i današnja sednica UN.

- Ohrabrujuće može da bude da su se predstavnici Francuske i Nemačke založili za uklanjanje taksi – kaže Apostolovski. Dodaje da je interesantno da je Vljora Čitaku izložila stavove prištinskih vlasti koji “našim ušima ne prijaju”.

Foto: TV Pink Printscreen

- Rekla je da je akcija ROSU bila uperena protiv kriminala i korupcije, a da je misiji UNMIK-a samo preporučeno da tog dana radi kod kuće. Takva vrsta licemerja je neuobičajena za ozbiljan skup kao što je SB UN. Rekla je i da su samo Srbi krivi što do sada nije bilo formiranja ZSO, što je zaista teško razumljivo za logiku – kaže novinar.

Podseća da je ministar Ivica Dačić upozorio da sve diplomate i svetsku javnost da se sprema napad na sever i da ovo upozorenje treba shvatiti ozbiljno, uz konstataciju da Srbija ne čini nikakve pokušaje da destabilizuje region.

#Emisija Pravac

#Milovan Drecun

#Savet bezbednosti

'