AKTUELNO

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je slamka za koju se Srbija hvata u borbi za Kosovo i Metohiju, ali daleko od toga da je sve ono što piše u toj rezoluciji za nas sjajno i da nam odgovara, izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

- Postoje stvari koje nisu izvršene, postoje one koje su izvršene. Koliko se ona poštuje možete da vidite, oni koji su učestvovali u njenom donošenju danas je vrlo aktivno s vremena na vreme i krše - rekao je Selaković u Beogradu, odgovarajući na pitanje novinara da li je Rezolucija 1244, koja je usvojena na današnji dan pre 20 godina, ostala mrtvo slovo na papiru.

Naveo je da se Rezolucija 1244 neretko u našoj javnosti glorifikuje i da o njoj pričaju oni koji je pre toga nisu ni pročitali.

- Rezolucijom 1244 je suspendovan naš suverenitet nad našom južnom pokrajinom, a to je učinjeno nakon 78 dana i noći žestokog NATO bombardovanja naših gradova, sela, infrastrukture, privrede, ubijanja naših građana - dodao je Selaković.

On je rekao da se danas, 20 godina nakon donošenja Rezolucije 1244 i završsetka NATO bombardovanja, Srbija i svi njeni organi, počev od predsednika države Aleksandra Vučića, grčevito bore da zaštite pravo svakog Srbina i Srpkinje koji žive na KiM na dostojanstven, miran i normalan život jer je to, dodao je, ono što im je oduzeto.

- Sa druge strane, nismo kao neki pre nas licemerni pa da o tome pričamo na isti način kao da mi živimo na KiM, jer mi tamo ne živimo. Mi živimo u centralnoj Srbiji, Vojvodini...i svakome od nas je život neuporedivo lakši nego svakom našem čoveku koji je ostao na KiM - rekao je Selaković.

Kako je dodao, Srbija je zato ušla u pregovarački proces - kako bi se zaustavilo stradanje i pogrom i našlo rešenje koje će zadržati srpski narod na KiM.

On je istakao da je važno što će se danas u Savetu bezbednosti UN voditi rasprava o KiM.

- Svakako da je izuzeto važno da se u najvišem organu UN, pored Generalne skupstine, a to je Savet bezbednosti vodi rasprava o KiM. Veoma je značajan uspeh naše diplomatije da održi kontinuitet održavanja tih rasprava u savetu bezbednosti jer ako se nešto tu ne pominje, ako se o tome ne govori onda se smatra kao da ne postoji u vidu važnog problema za čitavo čovečanstvo i za bezbednost i mir u svetu - rekao je Selaković.

#Nikola Selaković

#Rezolucija

'