separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Vučić: Naša je obaveza i dužnost da tragamo za rešenjem za KiM (FOTO)


Potrebni su nam hrabrost, odvažnost i odlučnost, ali je i naša obaveza i dužnost da tragamo za rešenjem kosovskog problema, a ne da stvari stavljamo pod tepih i ostavljamo budućim generacijama za rešavanje, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na sednici Konventa o EU.


-Nalazimo se u veoma složenoj i kompleksnoj ekonomsko-političko- bezbednosnoj situaciji. Konflikt koji se drži tobož zamrznutim, u jednom trenutku postaće odmrznut i stvoriće još više problema. Zato sam i tada i danas, kao predsednik Srbije i SNS, bio protiv nečega što nije rešenje - rekao je Vučić.

Autor: Tanjug/Sava Radovanović

On je podsetio da je dijalog zapao u krizu i zastoj i naveo da je jutros, tokom sastanka sa predstavnicima američke administarcije, imao donekle različte stavove. Kako je naveo, pet i po godina Priština nije sprovela nijednu od šest tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja ZSO, pri čemu se Priština pravda da nisu dobili naš predlog. "

-A dobili su naš predlog, ali su želeli da bude usaglašen sa kosovskim ustavom, što nas nije zanimalo, i da ZSO svedu na nevladinu organziaciju. Ako bi trebalo da bude u skladu sa njihovim ustavom, zašto bi se pregovaralo, nisu potrebni nikakvi dodatni sporazumi, podrazumevajuće je da na nešto imaju pravo ako je nešto pomenuto u ustavu. Govorim to gledano iz njihovog ugla - rekao je Vučić. 

I pošto to nigde nije pisalo, nije postojala ta vrsta ograničenja onda su pokušali u početku da ZSO svedu na NVO i ništa više a onda su shavtili da to nikada ne treba da daju jer su te opštine velike i pokazale bi se na mapi a to bi bilo štetno za njih. 

-Posle 4 meseca smo znali da neće ići na izvršenje obaveza. 6 od 15 tačaka sporazuma se odnosi na ZSO i to je najvažnij njegov deo, srž- naglasio je on. 

U međuvremnu, bilo je više incidenata, naveo je Vučić, napominjući da je apada na pojedince ili grupe srpskog življa bilo znatno manje nego do 2012. godine, čak osam i po puta manje, ali i dalje ih je bilo dosta. Svi ostali incidenti vezani su za njihove pokušaje da dokažu da imaju suverenitet na severu, kaže Vučić i navodi incident - od hapšenja Marka Djurića i pokušaj da se ponizi ne samo on već cela Srbija, više puta izmišljeni razlozi za upad na sever a da pro toem nemaju nijedan optužni akt protiv Srbazbog tobožnjeg kriminala. 

-I sad ne znaju ni šta će sa sobom ni pred međuanrodniom zajednicom pred kojom su tvrdili da imaju čvrste koruptivne slučajeve - istakao je on. Podsetio je i na "Tačijevu šetnju" po jezeru Gazivode, upad 17 oklopnih vozila... 

-U tom momentu dolazi njihova odluka, a posle odbijanja Interpola daih primi u članstvo, o uvođenju taksi što pravdaju agresivnim srpskim ponašanjem, a gresivno srpsko poanšanje je to što smo u skladu sa našim pravnim propisima i dužnostima sprečavali njihovo članstvo u organizacijama gde pravo na članstvo imaju samo suverene zemlje - kaže on. Pri tome, dodao je, Beograd je više puta molio u okviru dijaloga, on lično 12 puta, da ne idu na te pokušaje, da to bude deo zajedničkog paketa.

 -Oni to nisu želeli jer su imali različita ubeđivanja iz određenih zapadnih zemalja da će im 'završiti' članstvo. Mi smo se ozbiljno anagažovali, ozbiljnije nego iakda i to je bio njihov najveći poraz, i to je prouzrokovalo nervozu i želju za uspehom kod nekih političara kao što je Haradinaj da ojača svoju poziciju. I to mu je uspelo. Poziciju Prištijne nije ojačao ali svoju jeste - rekao je on. Podsetio je da su 13 godina posle postizanja Cefta srporazuma oni pogazili , ali i evropske vrendosti i savremenog sveta o slobodnom protoku roba i usluga. 

Autor: Tanjug/Sava Radovanović

-Posle toga smo imali bezbroj razgovora u kojima je deo međunarodne zajednice dodatno ojačao pozicije Haradinaja jer su želeli da, sklanjajući Federike Mogerini sa mnom i Tačijem, da uvedu nove igrače da bi se pričalo o nezavisnosti Kosova na celini teritorije - rekao je Vučić. 

Kako je primetio pojedine zapadne zemlje dodatno su osnažile, pre namerno nego slučajno, poziciju Ramuša Haradinaja, pa se danas nalazimo u ćorsokaku, jer on ne želi da ukine takse pre izbora na KiM, jer želi da naplati svoju "tvrdu poziciju", dok bi u suprotnom doživeo izborni debakl. Zato sumnja u skoro ukidanje taksi i na tome bazira stav da sastanka u Parizu i ne bude. 

-To je moje mišljenje. Mi ćemo svakako ići, ako budemo pozvani. Plašim se da je ova moja procena ispravna, a nadam se da grešim - rekao je Vučić. Kako je rekao, i danas je u razgovoru sa američkim zvaničnikom, kao i pre nekoliko dana u Bratislavi, apelovao da utiču na Prištinu, da se sačuva stabilnost na KiM i da to što nema rešenja u ovom trenutku ne sme da bude inicijalna kapisla za bilo kakav sukob na toj teritoriji. 

-A, pretpostavljam da će s početka septembra biti novih inicijativa -podvukao je Vučić. On je napomenuo da je pred Srbijom težak posao po pitanju KiM. 

-Biće veoma teško. Pesimista sam po prirodi, ali ne bih apsolutno iskljčio mogućnost napretka na jesen. Jedino se nadam da do tada neće doći ni do kakvih nereda, nemira i sukoba na KiM - rekao je predsednik Srbije. 

On je poručio da se Beograd borio i trudio da suštinski pokuša da pronađe kompromis i, tom smislu, zahvalio svima koji su, kaže, bili korektni i koji, iako ne uvek saglasni sa njim, nisu pristajali na to da Srbija nema baš ništa, a posebno onima koji nisu govorili da Srbija ima i kontroliše sve, jer to, podvlači, nije istina. 

Autor: Tanjug/Sava Radovanović

-Srećan sam što sam imao smelosti da to kažem pred poslanicima i javnosti, bez obzira što sam znao da nehce naići na simparije građana - rekao je predsednik Srbije. 

On je ponovio da je Beograd spreman za kompromis i da kompromisno rešenje nije "zakucao", već da je spreman na razgovor o različitim modelima rešavanja problema, ali svakako posvećen interesima Srbije, koja ne može da dopusti da bude ponižena i da nema i ne dobije ništa. 

Kako je istakao, da nam neko garantuje poštovanje ljudskih prava, koja su univerzalna kategorija, garantovana svim dokumentima - to nisu stvari za pregovore. Naveo i da pozicija Beograda neće biti ni malo laka, jer je teritorija Zapadnog Balkana, a posebno pitanje Beograda i Prištine, predmet geopolitičkih trvenja velikih sila, od kojih jedni imaju razlog da problem bude prolongiran ili da ostane zamrznut konflikt, dok bi drugi da ga reše aposlutno nepovoljno po Srbiju, a treći ne mogu da dobiju podršku od partnera na zapadu...

IZVEŠTAJ EK GENERALNO POZITIVAN

Vučić je ocenio da je izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje generalno gledano pozitivan, a da je od posebnog značaja pozitivna ocena napretka u oblasti dobrosusedskih odnosa. 

Vučić je istakao je da izveštaj nije nevažan, ali da ne smatra i da je svaka reč "biblijska". Ukazao je na zamerke u vezi javnih nabavki, dodajući da je napisano da nema napretka, a reč je o provođenju međudržavnih sporazuma, odnosno to što idemo na skraćenje postupaka. 

-Ako ima neko u EU da nas nauči da ubrzamo, da javne nabavke budu transparetne, a da postoje garancije da neće biti korupcije, neka nam to pokažu. Ne možemo da čekamo par meseci na dva dela koja su potrebna EPS-u, a da nemamo pad proizvodnje struje. Potreban nam je fleksibilan sistem javnih nabavki, koji će da garantuje transparentnost i spreči korupciju - objasnio je Vučić. Ponovio je da je važno da smo dobili pozitivnu ocenu dobrosusedskih odnosa. 

-Mislim da je bitno da te odnose unapređujemo. Sa Hrvatskom neću to da ograničavam na pola godine ili dve. Siguran sam da će u budućnost odnosi biti bolji. To neće biti lako zbog rezultata izbora za Evrospki parlament, gde su dve najveće stranke osvojile zajedno samo 40 odsto glasova, a ostatak antisistemske i ekstremno nacionalističke partije. Glasovi HDž-a otišli su ekstremnim nacionalističkim strankama - objasnio je on. 

Vučić je rekao da veruje u bolje odnose sa Hrvatskom, te da sa BiH možemo i moramo da gradimo dobre odnose. Sa Albanijom, kako je kazao, postoje pristojni odnosi, ali Srbija ne može da učestvuje u dnevnoj terminologiji tzv. Velike Albanije. Odnosi sa Severnom Makedonijom su, ističe, sve bolji i pored različitih gafova iz prošlosti. 

-Očekujemo da ćemo do septembra imati 'one stop shop' na granici, što će upola da smanji zadržavanje robnog prometa i kamiona na prelazima - rekao je on. Za nas je, kako je podvukao, od ogromnog značaja što je EU konstatovala ogroman napredak, a to su učinile i SAD, u ispunjavanju uslova za skidanej sa sive liste FATF-a. 

Srbija je, kako je preneo, prošle godine imala 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego ceo Zapadni Balkan i Hrvatska zajedno, a dvostruko više nego Bugarska, koja je uspešna zemlja u EU. Ukazao je da u oblasti ekonomije nema nikakvih problema, a to, kako je naveo, nije samo konstacija samo EU, već svih međunarodnih finansijskih institucija.

Spremno 5 poglavlja, otvaranje - politička volja EU 

Predsednik Vučić rekao je da Srbija ima pet poglavlja spremnih za otvaranje u pregovorima sa EU, možda i sedam, a da li će ona biti otvorena - to, istakao je, zavisi od političke volje EU. 

-Što se tiče poglavlja, nikada ih za to nisam molio, nikad neću ni moliti - ako hoće neka otvore. . . Imamo pet spremnih poglavlja, možda i sedam, ali to je njihova politička volja i ništa drugo. To je pitanje njihovog političkog odnosa prema Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana - rekao je Vučić na sednici Konventa o EU. Dodao je da razume političke interese unutar EU. 

-Jedan od predsednika jedne zemlje EU rekao mi je - 'ja sada imam izbore, moram da pobedim, ako vam kažem da ćete išta da dobijete, onda neću pobediti'. Rekao sam:'Ssapo!' Čovek je bio iskren - rekao je Vučić. On je dodao da su razgovori sa EU sada iskreniji nego što su bili, kao i sa Amerikancima. 

-Sve je kristalno jasno. Oni kažu sve što misle, mi kažemo šta mislimo - zaključio je Vučić.

Ocene o slobodi izražavanja su političke 

Vučić izjavio da je izveštaj EU o napretku Srbije konstatovao važne pozitivne stvari po pitanju slobode izražavanja, ali da su opet naveli da nema napretka, što, ističe, ukazuje da je to politička ocena. 

Vučić je na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU u skupštini rekao da nikako da čuje nekoga u Srbiji ko će da kaže da nema slobodu izražavanja, već da to stalno čuje od onih koji imaju najveću slobodu izražavaju. 

-Nikako da to čujemo od onih koji nemaju slobodu izražavanja. Pa bih voleo samo da nam EU to potkrepi sledeći put nekim primerom. Svaki dan slušam te pridike od onih koji se na najslobodniji način izražavaju i vode 24/7 kampanju protiv svih koji im se ne sviđaju. Ali, oni to ne tvrde za sebe, već za nekog drugog da nema slobodu izražavanja. - rekao je on.

Vučić kaže da je doneta važna presuda, koju neki nazivaju i istorijskom, za slučaj Ćuruvija i konstatovao da oni koji za to nisu bili kritikovani od EU, a vodili su kampanje tim povodom, nisu uspeli da donesu presudu za 12 godina svoje vlasti. 

-Svaki put kada su prava novinara bila ugrožena na društvenm mrežama uvredama ili pretnjama, kao i kada je reč o fizičkom napadu, kao u slučaju predsednika opštine Grocke, ne samo da smo obavili svoj posao, već smo i na najbrži i najtransparentniji način uradili. Sve je to konsatovano u izveštaju, a ocena je ipak da nema napretka - naveo je Vučić. 

Istakao je da mu zato to više liči na političku ocenu. Predsednik je dodao da i pored toga nije razočaran niti ljut, kao i da ćemo to prihvatiti i raditi na tome da stvari menjamo i pokušamo da unparedimo ambijent kako bi se svi osećali slobodno i mogli da rade na profesionalan i odgovoran nacin.

Platforma pre bilo kakvog rešenja nema smisla  

Bilo kakvu platformu o KiM možemo da imamo tek kada budemo blizu nekakvog rešenja, jer bi obrnuto značilo otkrivanje pozicije Beograda i zapravo bi našu poziciju u razgovorima uništilo i samo bismo sebi naštetili, izjavio je predsednik Vučić. 

Predsednika, koji učestvuje na sednici Nacionalnog konventa o EU, moderator Dragiša Mijačić je upitao - kada će biti platforme o rešenju kosovoskog pitanja i da li je razgraničenje jedina i zvanična patforma za rešenje ili se razmatraju i druge moguće opcije?

 -Koju god platformu da napravite, kao što je prištinska strana pravila platformu i kao što smo imali predloge za pravljenje platforme ovde - nije problem, ali onda znate da nikada nikakav dogovor nećete postići. Samo to kažite svima - ako hoćete da pravite platformu, da prođe u Skupštini, kažite narodu da ne želite dogovor - rekao je Vučić. 

Kako je naveo, bila bi obmana ako neko kaže da će da napravi platformu, koju će posle toga da "dobije" u razgovoru sa Albancima i međunarodnom zajednicom. -Neće niko, jer ne postoji to rešenje - primetio je Vučić.

 -Pokažite mi šta je to što treba da izglasamo u parlamentu, da poslanici hoće za to da glasaju, a da mi posle to možemo da dobijemo i da nam Albanci odmah posle toga ne traže dvostruko više. To je nemoguće, a time bismo uništili poziciju u potencijalnim razgovorima i time bismo samo sebi štetili - istakao je predsednik Vučić. 

Predsednik je ukazao da svakako ne može da se dođe do rešenja bez odobrenja parlamenta i da bi, ukoliko bi dolazilo do ozbiljnih promena državno-pravnog sistem,a moralo da se ide referendum, kako bi se dobila podrška većine građana. 

-Zato i ne razumem, a uvek sam slušao od onih koji su bili skloni tome da kritikuju - recite šta je to što biste radili, a da je to realno da se dogovori sa Albancima? Šta je to, a da nije - 'priznaj nezavisno Kosovo' ili, drugo - 'nemoj nikad da priznaš ništa'. Jer, neće biti ni jedno, ni drugo i takvog dogovora neće biti - podvukao je predsednik Srbije. 

Sve ostalo će, ističce, morati da prođe nadležne organe i institucije i na kraju će građani odlučiti. A, kod nas će rezultati referenduma, kada i ako ga bude, da važe, za razliku od drugih zemalja, gde rezultati referenduma ne znače ništa, poručio je Vučić. On je istakao da će građani da kažu žele li kompromis ili ne, ako do toga ikada dođe, te dodao da u ovom trenutku to ne izgelda realno. 

-Ali, verujem da odgovorni političari, koji nisu samo na vlasti, žele da se to rešenje pronađe. A, naravno da bi većina želela da bilo kakvo rešenje pronađe Vučić i da onda to iskoriste kao motku u glavu i reše svoje političke problem. Sa tim nemam problem, nego se plašim da su opet pogrešno izracucnali, kao i svaki put do sad - rekao je Vučić. 

-Tako da platforme možete da vidite kada budemo blizu nečega, bilo čega, a pre toga da svoju poziciju otkrivamo i da dobijamo manje nego što bismo mogli da dodbijemo - to nema smisla - podvukao je predsednik Srbije. 

Na pitanje kada će biti dostupan javnosti analitički izveštaj proistekao iz diskusija u okviru unutrašnjeg dijaloga, Vučić je rekao da su na sajtu vlade i Kancelarije za KiM sve diskusuje, svih koji su učestvovali u dijalogu o KiM, bez cenzure. 

Što se tiče analitičkog izveštaja, predsednik je primetio da bi u slučaju da je takav izveštaj napravljen, neko mogao da iznese zamerku da su pojedinci ili grupe ukraćeni za suštinu ili zašto je neko prevodio sadržaj njihovih reči.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti