AKTUELNO

Na današnji dan pre 20 godina potpisan je Kumanovski sporazum kojim je prekinuta agresija NATO na SR Jugoslaviju.

Milan Mišić, spoljnopolitički komentator kaže da je dobro što je Komunovski sporazum okončao rat, da je produžen bilo bi veće štete i razaranja, ali je rezultata takav da su se Srbi povukli sa KiM i da su se stekli uslovi za ovu situaciju koju imamo.

Foto: TvPink Printscreen

-Ono što je u fokusu danas je da se postigne političko rešenje i rasplet čitavog problema. Nije bitno gde je potpisan sporazum, oni se potpisuju pod šatorima ponekad, bitan je rezultat. Ono što je glavni problem je taj da dve decenije nisu bile dovoljne da se problem reši politički. Utisak je da je dogovor daleko - dodaje Mišić.

Jasmina Andrić, urednica časopisa "Odbrana i bezbednost" objasnila je da vojno-tehnički sporazum nije bio osnova za rezoluciju.

Foto: TvPink Printscreen

-Njemu su prethodili razgovori koje je Slobodan Milošević vodio sa ruskim ambasadorom Viktorom Čerdnomidinom koji je bio izaslanik tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina, al ii predstavnik NATO pakta gde je postignut dogovor uz posredstvo Martija Ahtisarija, koji je ratifikovala i skupština i vlada - ispšričala je ona.

-Upravo taj dogovor je bio osnova i za taj vojno-tehnički sporazum i za rezoluciju koja je doneta dan posle. Rezolucija je posrnula samim formiranjem vojske Kosova, jer po njoj jedina vojna snaga na toj teritoriji sme biti KFOR. Albanska strana rezoluciju ne priznaje i ima neki svoj vid kako je tumači, ali ona je nešto čega se moramo držati - zaključila je ona.

#Kosovo

#Sporazum

'