AKTUELNO

Vilijam Voker, Vesli Klark, Madlen Olbrajt i Hilari Klinton, okupiće se u sredu 12. juna u Prištini povodom proslave 20 godina od ulaska NATO trupa u okviru misije Kfor na Kosovo i Metohiju.

Po advokatu Goranu Petronijeviću ovo okupljanje takođe ima važnu poruku kako za Srbiju, tako za ceo svet.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovo okupljanje je dokaz da se zločinci uvek okupljaju na mestu zločina. Osnovono kriminalističko pravilo je da kada ne znate ko je krivac, onda osmatrate jer će se zločnac pojaviti – kaže Petronijević.

Prof. dr Srđa Trifković složio se Petronijevićem, ali kako je dodao da su navike u administraciji Bele kuće toliko ukorenjene, da više nema preispitavanja oko prošlih i budućih postupaka.

- Kontiniutet Stejt deparmenta postoji još od Klinovnove administracije. Kada se formira kulutura administracije, ona se prolongira dalje. Oni koji su u prošlosti došli, sada su šefovi odseka i dalje sprovode ono što su radili. Do te mere su apsorbovali antisrpske premise, da nisu podložne preispitaivanju – kazao je Trifković.

- U Amrici nema spoznaje da je kosovska operacija bila greška. Bolton je rekao da Amerika nikada ne greši. Glavne tačke Trampovog progama u kampanji 2016. je da je NATO prevaziđen, EU je veliki skepticizam, nećemo bliskoistočne ratove, promene režima. Njegova tenzija je da se „Amerika varti kući“, ali i da sredi odnose sa Rusijom. Mislim da je imao nameru da nešto promeni. Majk Pens se drži po strani, za sada, više je zainteresovan za konzervativnu agendu kod kuće – dodao je Trifković.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije, prof. dr Dejan Miletić kaže da obležavanje 20 godina od ulaza strane vojske na teritoriju Srbije je kršenje vrednosti slobodnog sveta.

Foto: TvPink Printscreen

- Ispostavilo se da je to plašt, skriveni cilj. Ono što je karakteristično je da ne treba lako otpisati Trampa. On nije mogao da se otrgne od pritisaka i potrebe da menja stalno kadrove kako bi došao do idealne vizije SAD. Niko ne može da kaže da će on odustati ideje da Amerika dodatno napreduje u odnosu na ceo svet – rekao je Miletić.

Trifković kaže da je Amerika definisana svojim vrednostima, po njegovoj oceni rudno bogatstvo svakao je američim zvaničniciama to bilo zanimljivo.

- Mislim da će Trampov tim sa zadovoljstvom vaditi skelete iz oramra Džona Bajtona u predstojećoj kampanji – rekao je Trifkovć.

Foto: TvPink Printscreen

Po Petronijeviću, kosovski Albanci, pokušavaju da stvaraju novu istoriju.

- Dan kada je naš narod napuštao Kosovo bio je težak za naše stanovništvo. Oni pokušavaju da sada stvore novu, svoju istoriju – ocenio je Petronijević.

- Trampova administracija nije važna kao njegova admonistracija, nama je važno da imamo šansu da sredmo odnose sa SAD. Očekume da će oni sa Trampom da ostvare pozciju kakvu treba zapravo da imaju – rekao je Miletić.

#Politika

'