AKTUELNO

Sagovornici Pinka ne očekuju da će izbori za evropski parlament doneti velike promene, uz ocenu da je to veliki test ne samo za EU, već i za veliki broj nacionalnih vlada.

Dugogodišnji dopisnik "Politike" iz Bona Miroslav Stojanović ističe da su evropski izbori interesantniji nego prethodni, ali da katastrofični scenariji o kojima se govori nisu utemeljeni, te da neće doći do drastične promene.

- Ovi izbori su ne samo test kuda će Evropska unija, već i veliki test za veliki broj nacionalnih vlada. Pitanje je kako će se unutar zemalja odvijati politički život – naveo je Stojanović i dodao da je najdramatičnije u Francuskoj, a možda i u Nemačkoj.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, pozicioniranje EU se neće završti ovim izborima, a ni izborima u nacionalnim parlamentima, već će tak proces potrajati.

Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović je istakao da izbori za parlemant EU nikada nisu imali veliku izlaznost, osim u zemljama u kojima je obavezno glasanje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da neće biti velikih iznenađenja. Ovo što je evidentno to je da blok evropske narodne partije, socijal-demokrata i liberala će dobiti nešto manje glasova, ali dovoljno da zauzmu ključne institucije. Mada će skok desince, populista i evroskeptika biti veliki – rekao je Čović i ukazao da nigde nema tako direktnog sudara političkih protivnika i kao što je u Francuskoj.

Čović je ukazao na malu razliku između Emanuela Markova i Marin Le Pen.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ističe da je svet u intenzivnim promenama, na koje je EU, čini se, rezistentna.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovi izbori će pokazati, na žalost, jednu paralizu EU i nesposobnost tranformacije u pravo vreme – naveo je Miletić i ukazao da je Italija nezadovoljna statusom unutar EU, a ima jednu od ključnih funkcija u opstanku EU.

Kako je dodao, promene u Italiji su najmanje poželjene.

- Što se Srbije tiče, sve promene unutar EU teško da mogu da imaju neki uticaj na nas – dodao je Miletić.

#EU

#Izbori

'