AKTUELNO

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da nikakvi pritisci ne mogu da okidaju čeličene veze koje postoje između Srbije i Srba na Kosovu.

Petković je rekao da je veličanstvenom pobedom Srpske liste potvrđeno puno jedinstvo Srpske liste, srpskog naroda i rukovodnstva Srbije.

- Pokazali smo da nikakvi pritisci ne mogu da pokidaju čeličene veze koje postoje između Srbije i Srba na Kosovu - istakao je Petković i dodao da Srbija neće dozvoliti da više niko napada Srpski narod na KiM.

- Jasno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o tome. Nikakav pogrom, niti Oluja ne mogu da se dese na KiM. Ako međunarodna zajednica neće da brani srpski narod na KiM i oni koji su za to prema rezoluciji 1244 odgovorni i naldežni to će imati ko da uradi - podvukao je Petković.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je ukazao da se politička preveiranja u Prištini između stranaka nastavljaju, a da po pravilu političke poene među kosovskim Albancima, njihovi političari stiču utrkivanjem ko će više napasti Srbiju i srpski narod.

Foto: TvPink Printscreen

- Za mesec i po dana dogodilo se više napada na prostoru opštine Gračanica u neposrednoj blizini Prištine, ali i u drugim mestima južno od reke Ibar, što govori o tome da politička prepucavanja između Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija po pravilu se kao i do sada obijaju o glavu Srbima na KiM - rekao je Simić.

Takvi napadi su, prema njegovim rečima, izuzetno zabrinjavajući.

- Ukoliko tome dodamo najavu upada ROSU i FIT na sever KiM pod različitim izgovorima borbe protiv krminala vidimo da Albanci nisu spremni za kompromis i da sa bilo kim razgovoaraju o uspostavljanju mira na prostoru KiM što je u interesu i Srba i Albanaca i svih koji žele da uspostave život bez trzavica i sa predvidivom budućnošću za svoju decu - smatra Simić.

Njegov stranački kolega, Dalibor Jevtić ističe da se koristi svaki povod da se izvrši pritisak na opstanak Srba.

- Situacija je veoma kompleksna, najveći je fokus na sver Kosova za koji se traži izgovor da se pošalju i veće jedinice policije. Najvljena moguća hapšenja Srba su pokazatelj želje da se izazovu incidenti - dodao je Jevtić.

Kako je rekao, politički predstavnici Srba na KiM, zvaničan Beograd, Vlada Srbije i predsednik Vučić jasno su pokazali da naše odluke za cilj imaju da se ostvari dugotrajni mir i stabilnost koji je neophodna ljudima na KiM.

#Petar Petković

'