AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i predstavnicima najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu, a nakon tog sastanka je poručio da je Srbija pripremila snažne, vrlo oštre mere na takse Prištine, o čemu će obavestiti evropske lidere u Parizu.

Vučić je izrazio zabrinutost zbog potencijalne akcije ROSU i upozorio međunarodnu zajednicu.

- Izražavamo zabrinutost zbog akcije koju ROSU planira, mi molimo, upozoravamo, međunarodnu zajednicu da to spreči, jer u ludilu borbe za rejting partija na KiM uvek stradaju Srbi. Molimo predstavnike Kvinte da pokušaju da spreče nove provokacije i nove akcije Albanaca ne samo što se tiče hapšenje, već iseljavanje Srba sa severa KiM - izjavio je Vučić i dodao:

Razgovarali smo o našem postupanju i upoznali smo naše ljude sa merama koje spremamo. Gledaćemo da te mere ne pogode Srbe sa Kosova, ali neke od mera koje smo spremili su mnogo oštre, nećemo sa njima ići do završetka sastanka u Parizu, a mi ćemo upozoriti predsednika Francuske Makrona o njima.

Vučić je naglasio da razgovora sa Prištinom neće biti dok se ne ukinu takse.

- Ukinite takse, razgovaraćemo o čemu hoćete. Ukoliko se ne povedete javnim pravom, nema razgovora. To će biti i poruka kancelarki Merkel, pri susretu – rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je čestitao Srpsku listu jer je uspela da sačuva jedinstvo srpskog naroda na Kososvu i Metohiji.

- Čestitam Srpskoj listi na pobedi, izdigli su se iznad pritisaka raznih centara moći. Uspeli su da sačuvaju jedinstvo našeg naroda, na celoj teritoriji našeg naroda na KiM. Mi smo razgovarali o projektima koji su od životnog značaja – naglasio je predsednik Vučić, naglašavajući da će za Vidovdan biti novih investicija.

- Moramo razumno da sagledamo sve, da ne bi opteretili budžet. Dobro smo se razumeli, nastavićemo sa politikom odgovornosti, ali će pozicija Srbije biti čvrsta. Ko misli da to sruši, neka proba – rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije je povodom negativnih izjava o Republici Srpskoj rekao da mogu samo da nastave da vređaju i RS i Srbiju.

- Što se tiče vizne liberalizacije, neka nastave. Što pre neka se desi, to je jako važno, a što se taksi tiče ne moraju oni da ih sklone. Ja sam prvi rekao da će to duže da traje – rekao je Vučić, ističući da će srpska ekonomija u drugom i trećem kvartalu da raste i naći će tržište za svoje proizvode.

Komentarišući izjave Kadrija Veseljija po pitanju Kosova, predsednik je rekao da su Srbi jedina tema na KiM.

- Srbi su im omiljena tema. Srbi sa Kosova, Srbi iz RS. Sve su to akademici i kandidati za Nobelovu nagradu - prokomentarisao je predsednik izjave Albanaca sa KiM.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vladika Grigorije je izjavio da je predsednik Vučić napao vladiku Teodosija na Saboru SPC, a ta vest je iznenadila predsednika.

- Naravno da to nije istina, njih petorica je vodilo hajku protiv mene. Drago mi je što sam istinom uspeo da uzdrmam tih petoricu. Za svoj narod se ja borim – rekao je predsednik Vučić i dodao:

Mislio sam da ono što se priča na Saboru to ostaje unutar četiri zida. Kod mene u stranci ima takvih stvari, ali nisam očekivao od Crkve. Otvorim Đilasove novine, Miškovićeve i vidim svašta.

Neki mediji kažu da predsednik Srbije nema ništa novo da kaže na sednici po pitanju KiM i da zbog toga opozcija bojkutuje sednicu, a predsednik Vučić je rekao da u Parlament dolazi na poziv.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Tražili su da dođem i da se obratim i odgovaram na sva pitanja. Ja kao predsednik mogu da se obratim o ovako teškom pitanju kao što je KiM u Skupštini – istakao je predsednik Vučić i dodao:

- Ja sam došao u ring, došao sam da me udarate i da pokažete kako ništa nisam mogao da uradim za KiM. Ta teza da neću doći sa novim planom je bezobrazluk,

Podsetimo, predsednik je razgovarao sa Srbima nakon što su kandidati Srpske liste ubedljivo pobedili na izborima za gradonačelnike četiri srpske opštine na KiM, a pre sednice Skupštine Srbije o Kosmetu.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovalo je oko 140 predstavnika Srba, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

'