AKTUELNO

Na konferenciji WORLD MINDS, koja je danas okuplja u Beogradu vodeće svetske inovatore, naučnke, biznis lidere i umetnike, i toku je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera o geopolitičkim pitanjima i bombardovanju Srbije.

Vučić je na pitanje direktora Ringiera Marka Valdera kakva su njegova sećanja na period bombardovanja, rekao da je to svakako bila loša odluka i poručio da moramo da oprostimo, ali da ne možemo da zaboravimo.

- Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. želimo svi da vidimo napredak, a i vi Mark znate da brojke pokazuju da ekonomski odlicno napredujemo - kazao je srpski predsednik.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje za bivšeg nemačkog kancelara da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja i šta ih je navelo na tu akciju protiv Srbije, Ssreder je rekao da je to bilo vrlo emitivna odluka.

- Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li ucestvovati, ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlucimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlucimo da ucestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu - rekao je Šreder.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dobeli je najavljujući ovaj razgovor rekao da učestvuju "tri geopoliticka mastermajnda" - Vučića, Šredera i direktor Ringiera Marka Valder. Organizator konferencije WORLD MINDS je rekao da ne treba zaboraviti da su pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na zemlju.

Takođe, zemlja se nalazi između Istoka i Zapada i da je zato jako teško njom upravljati, dodao je on.

- Ali, srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd - rekao je Dobeli najavljujući razgovor o geopolitici, uz jedan zabavan klip.

Inače, zvanični program je počeo emitovanjem kratkog animiranog filma Ma'agalim, nakon čega je osnivač organizacije "World minds" Dobeli pozdravio publiku na srpskom. Zahvalio je na gostoprimstvu, uz opasku da je "toliko srpskog naučio za sada", i zaslužio aplauz prisutnih.

Vučić: Dobro sarađujemo s Rusijom

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na konferenciji WORLD MINDS gde je u toku razgovor sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom o aktuelnim geopolitičkim pitanjima, da naša zemlja dobro sarađuje sa Rusijom i da želi da naša zemlja obezbedi dovoljno gasa za svoje građane.

Vučić je na pitanje direktora Ringiera Marka Valdera koji vodi ovaj razgovor, rekao da je jednom posetio posetio Vladimira Putina u njegovoj kući.

- Imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada sarađujemo s Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše gradane, jer kako ćemo drugačije kada se 'zavrne slavina' preko Ukrajine - rekao je srpski predsednik. Šreder je rekao da je Rusija svakako dobar partner.

- Istorijski postoje veoma pozitivne veze izmedu Srbije i Rusije, ako pogledamo SAD, oni imaju svoju agendu i trenutno su se okrenuli Kini. Rusija je svakako dobar partner, kada je reč o gasovodu i svemu ostalom - rekao je Šreder.

#Aleksandar Vučić

#Gerhard Šreder

'