AKTUELNO

Ove godine u Bujanovcu i Trnovcu, na jugu centralne Srbije, biće održano trodnevno obeležavanje dana Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao kapetan Leši, jednog od četiri komandanta terorističke paravojne OVPBM.

Prema programu objavljenom na zvaničnim stranicama bujanovačke opštine, a prenosi portal "Bujanovačke", tokom tri dana planirano je održavanje niza manifestacija od literarnih večeri, fudbalskog turnira do Memorijalne akademije.

Da nije bilo rata Ridvan Ćazimi ostao bi samo običan krojač iz Bujanovca, ali pretvorio se u koljača.

Ćazimi je bio jedan od vođa albanske paravojne formacije, Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB). Poginuo je u sukobu sa srpskim snagama bezbednosti 24. maja 2001. u okolini Velikog Trnovca.

Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane (zona oko regionalnog puta Bujanovac - Gnjilane).

Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista, okupljenih u tzv. 112. brigadi, koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije.

Pred kraj sukoba izjavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ipak predati.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti OVPMB u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO-a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB. Prema tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene zone bezbednosti do 31. maja 2001.

Ćazimi je poginuo svega tri dana nakon toga, 24. maja 2001. godine tokom sukoba OVPMB i Združenih snaga bezbednosti na brdu Guri gat (Crni kamen) kod Velikog Trnovca koji je trajao više sati. Ubijen je snajperskim hicem.

Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), rekao je za "Bujanovačke" da ta institucija nije organizator ovog događaja, ali da će se odazvati pozivu organizatora.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najoštrije osuđuje najavu održavanja manifestacije u Bujanovcu u čast vođe terorističke OVPBM Ridvana Ćazimija ubijenog tokom sukoba sa policijom.

- Ovo veličanje terorista nije obična provokacija, već i jasno pokazivanje odnosa prema državi - navodi se, između ostalog, u saopštenju ovog pokreta, koje je potpisao predsednik Žika Gojković.

#Albanci

#Bujanovac

'