AKTUELNO

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas srpskom narodu na KiM na, kako kaže, ubedljivoj i veličanstvenoj pobedi Srpske liste na izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i poručio da su ti izbori, iako lokalni, imali referendumski karakter.

Petković je rekao da se na tim izborima odlučivalo o opstanku srpskog naroda na KiM.

Veća izlaznost građana na izborima nego prethodnih godina, kaže Petković, govori da postoji puno poverenje naroda na KiM u predsednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i njihov poziv da poštuju državu Srbiju i izađu na izbore.

Kampanja za te izbore je, navodi, vođena u jezivoj atmosferi pritiska, ucena i zastrašivanja koje su dolazile od Prištine.

- Bilo je tu različitih planova i namera Prištine, znamo i da su palili automobile prrdstavnicima Srpske liste, znamo i da su donosili nekakve rezolucije o navodinim zločinima Srbje na KiM, znamo da su planirali da dovedu albanske policajce na biračka mesta - rekao je Petković.

Naveo je da je sve to bio vid pritiska sa idejom da se osujeti pobeda Srpske liste, ali da je država Srbija kao ozbiljna država uspela na vreme da sazna za sve te planove i da jedinstvom i slogom pobedi.

- Pobedom Srpske liste od skoro 95 odsto pokazali smo da je Srpska lista legitimni predstavnik srpskog naroda na KiM i da će se nadalje sa drzavom Srbijom boriti za srpske interese na KiM - kaže Petković.

Kako je rekao, Srpska lista je osvojila više glasova nego na izborima 2017. i to samo pokazuje koliko je snažna i koliko će još biti snažnija u punoj koordinaciji sa Beogradom.

- Kao što je i predsednik Aleksandar Vučić rekao, mi ovom pobedom nismo rešili najveće probleme sa kojima se sučavamo, ali ova pobeda i ovo jedinstvo dali su vetar u leđa i predsedniku Vučiću i Marku Đuriću da nastave da se bore za srpske interese - kaže Petković.

To se, dodaje, odnosi i na predstojeći sastanka u Parizu i na sva druga mesta gde se očekuju i dalji pritisci, ali i odlučnost Beograda da se bori za KiM i srpski narod.

- Srpski narod je poslušao glas države Srbije, izašao na izbore i time dao odgovor na histeriju i paniku koja dolazi od strane Prištine - rekao je Petković.

Upitan o poziciji stranaka Albanaca na izborima u odnosu na Srpsku listu, Petković kaže da je ta pozicija minorna, te da se ti glasovi kreću bukvalno od desetine do nekih 300 glasova.

- To je realnost na KiM, pobedila je Srpska lista, pobedio je srpski narod, pobedila je ideja da se sačuva država Sbija na KiM i da se nastavi investicioni ciklus Vlade Srbije i dalja ulaganja u srpske sredine na KiM - kaže Petković.

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković

#referendum

'