AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da će posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se razmatrati izveštaj o KiM, biti prilika da najviši izabrani državni predstavnici razgovaraju sa narodnim poslanicima o situaciji u vezi sa KiM, ali i prilika da poslanici koji imaju drugačije mišljenje iznesu svoj stav i pokažu da li poštuju demokratske principe razgovora.

Đurić je naveo da je parlament pravo mesto da se razgovara o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju i dodao da će sednica biti prilika da najviši izabrani državni predstavnici, odnosno predsednik Republike i predstavnici vlade, izveste narodne poslanike i razgovaraju sa njima o situaciji u kojoj se kao država i društvo nalazimo u vezi sa KiM.

- Smatram da je izuzetno važno što je ta sednica sazvana i da će to biti prilika da i oni koji su izabrani kao narodni predstavnici, a imaju drugačije mišljenje, iznesu svoj stav i pokažu da li poštuju demokratske institucije Srbije, da li poštuju demokratske principe razgovora ili misle, kao što smo nažalost prethodnih meseci videli da misle, da u Srbiji u političkom smislu, kada je reč o opozicionom delovanju, treba da caruju hajdučija i ulične manifestacije - rekao je Đurić.

Naveo je da predstavnici opozicije do sada nisu imali nikakvu ideju po pitanju KiM, te da je njihova jedina ideja da najvažniju državnu i nacionalnu temu koriste za vređanje, jeftine političke poene.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je za 27. maj posebnu sednicu parlamenta na kojoj će se naći izveštaj o KiM.

Navela je da će predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozvati da prisustvuje sednici, učestvuje u raspravi i podnese izveštaj o KiM. Poziv će, dodala je, uputiti i premijerki Ani Brnabić, članovima Vlade Srbije i direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću.

Albanci glasačkim listićima žele da osvoje sever KiM

Ideja albanskih političara u Prištini je da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine na severu Kosova i Metohije, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić pred izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM koji će biti održani u nedelju, 19. maja. - Albanski političari u Prištini su veoma nervozni i njihova ideja je da pokušaju da glasačkim listićima osvoje sever KiM, da time što bi na neki način omeli izborni proces ili proturili svoje kandidate, pa su kandidovali albanske kandidate u sredinama gde ubedljivu većinu čine Srbi, pokušaju da zauzmu opštine na severu KiM - rekao je Đurić. Kako je rekao, albanski političari u Prištini su se najpre nadali da se Srbi neće odazvati ovim izborima i da će njihovi kandidati "glatko da ušetaju" u srpske institucije i zauzmu opštine na severu KiM.

Srbija na vreme upozorila šta su nečiji planovi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je danas, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prištinske vlasti nameravaju da uhapse 26 srpskih policajaca sa severa KiM i još 15 lica, rekao da Srbija ne želi sukobe, ali da je na vreme upozorila na to šta su nečiji planovi.

- Srbija je potpuno spremna da zaštiti naše ljude na KiM. Mi ne želimo bilo kakav sukob. Nažalost, Priština svojim ponašanjem stvara atmosferu koja nije zdrava i koja je vrlo opasna, ali to ne znači, niti bilo ko treba da pomišlja na to da će Srbija okrenuti glavu od svoje obaveze da zašiti naše stanovništvo na KiM od bilo kakvog terora i progona - rekao je Đurić.

Naveo je da je to predsednik Vučić govorio više puta i da se to odnosi na sve pokušaje, perfidne ili manje perfidne, ogoljene ili prikrivene da se zauzme sever KiM i našem narodu nanese šteta.

- Mi ne želimo eskalaciju tenzija, ne želimo sukobe i želeli smo da na vreme upozorimo na to šta su nečiji planovi - istakao je Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da prištinske vlasti, u nameri da oslabe odbranu severa KiM, nameravaju u ponedeljak da uhapse srpske policajce.

Vučić je rekao da ima informacije da prištinske vlasti žele da uhapse 26 pripadnika kosovske policije sa severa KiM, kao i još 15 lica, sa ciljem da to područje ostane nezaštićeno.

#Marko Đurić

'