AKTUELNO

Potpuno je evidentno da EU više nema onu snagu i autoritet da može bilo šta da popravi ili promeni. Naivno je verovati da EU može povratiti uticaj na Balkanu otrcanom pričom o integraciji i ubrizgavanjem malo novca u region. Dakle, ukoliko SAD, pre svega, budu imale interes, situacija u BiH ali i u celom regionu će se vrlo brzo promeniti nabolje - kaže u Intervjuu za Insajder Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar.

Skoro sedam meseci nakon izbora u BiH nije formiran Savet ministara, Parlamentarna skupština mesecima ne zaseda, a odnedavno ni Savet ministara u tehničkom mandatu. Ko su krivci za kolaps u koji je BiH zapala?

- Krivci su najvažnije političke stranke u BiH, njihovi lideri kao i svi oni koji predstavljaju građane u institucijama. Gotovo sve stranke u BiH su postala privatna preduzeća koja isključivo služe nekolicini ljudi i njihovoj rodbini i prijateljima. Zato za njih više nista nije važno. Ni politički program, ni ideologija, ni obećanja data građanima tokom kampanje, apsolutno ništa. Važna im je jedino vlast, privilegije i ostvarivanje ličnih interesa po svaku cenu.

Kolika je i kakva krivica međunarodne zajednice za sve to, koja BiH već decenijama drži u nekoj vrsti protektorata?

- Treba imati u vidu da je EU već godinama bez zajedničke spoljne i bezbednosne politike, da je postala slaba i nemoćna pred ruskom diverzijom na Zapadnom Balkanu, paralisana korupcijom i kineskim prodorom u zajedničko evropsko tržiste i narušavanjem fer trgovine. Međutim, bez obzira na sve, činjenica je da ogromna odgovornost za stanje u BiH počiva na međunarodnoj zajednici, tu nema nikakve dileme. Nesposobna, korumpirana, kompromitovana briselska administracija nije u stanju ništa da reši. Zbog njihove neodgovornosti, inertnosti ali ponovljam i korumpiranosti, BiH je postala potpuno varvarizovana, nefunkcionalna, potpuno uništena, opljačkana i osiromašena. To je zemlja u kojoj cvetaju kriminal, korupcija, nezaposlenost, beda, to je zemlja u kojoj su uništeni zdravstvo, školstvo, sudstvo i zemlja iz koje svaki dan odlaze i mladi i stari, glavom bez obzira. Treba naglasiti da svi zajedno i Bošnjaci, Srbi i Hrvati odlaze u zemlje EU, Kanadu, Ameriku ili Australiju. Niko ne odlazi u Rusiju, Kinu, Indiju, Pakistan ili Tanzaniju.

#Milan Jovanović

'