AKTUELNO

U nedelju, 19. maja, održaće se vanredni izbori za predsednika opština Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Hašim Tači je raspisao izbore jer su predsednici ovih opština prošle godine podneli ostavke zbog uvođenja taksi na srpske proizvode.

Povodom novih prokativnih mera iz Prištine, koje se konkreno odnose na prištinsku skupštinu gde je juče usvojena Rezoolcija o genocidu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu se čini da pojedini narodi na Balkanu ne mogu da razumeju i pronađu sebi put u budućnost.

Petar Petković pomoćnik dirketora Kancelarije za Kosovo i Metohiju ovu Rezolicuju naziva “propagandnim papirom, klevetničkom dokumentu” ćiji je cilj, kaže Petković, da zastraši Srbe na Kosovu.

Foto: TvPink Printscreen

- To predstavalja vrstu “smokvinog lista” da bi se prikrili zločini inicijatora tog dokumenta. Deluje potpuno neverovatno da oni koji su činili zločine i napade na Srbe na Kosovu, sada žele da se govori o isitni o ratnim zločinima. Ja ću vas podsetiti da je dosta vremena prošlo otkako se međunarodna zajednica bavila pitanjem i nestalih i stradalih. Ni jedan slučaj nije procesuiran, a tiče se zločina nad Srbima. Niko nije uhapšen i pronađen nalogodavac. To je dokaz da ne postoji politčka volja da se zaista istraže zločini, ali zato kada je u Hagu počeo sa radom ovaj specijalni sud koji treba da sudi Albancima za zločine koji su kao OVK vršili nad Srbima, oni žele da store kontrateg, kako bi zamaskrali sve što su učinili – rekao je Petković.

Kako kaže, Albanci sa Kosova ovakvom Rezolucijom i zakonima koje usvajaju žele da prikriju istinu o Srbiji i narodu na KiM.

- To im neće poći za rukom. Mi činimo sve da očuvamo mir i bezbednost. Činimo sve da kroz Srpsku listu narod može da živi kako doliči u 21. Veku – objašnajva Petković.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost za Novo jutro kaže da je cilj takođe da se narodu prikažu kao pravi nacionalisti. - Oni pokupšavaju da otežaju mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Žele da kupe sebi vreme jer misle da će njihova pozicija biti bolja nakon sledećih američkih izbora. Sledeća godina u Americi je već izborna i oni to čekaju. Sve ovo danas je samo nastavak njihove politike. Oni su jedinstveni u svom cilju – objašnjava Rajić.

Foto: TvPink Printscreen

Petković kaže da su izori u nedelju, ali ovi nisu običični.

- Oni imaju referenduski karakter jer se ovde sada glasa “za” ili “protiv” opstanka srpskog naroda na KiM. Možete li da zamislite Albanca da glasa za srpskog kandidata. Kada je reč o Srbiji, Albanci koliko god da se dele unutar sebe, oni su jedinstveni protiv Srbia. To se vidi u njihovoj skupštini, svi su glasali o formiranju vosjske, svi su glasali za Trepču, svi su glasali za Rezoluciju – naglašava Petković.

#Izbori

#Kosovo i Metohija

'