AKTUELNO

Svaki albanski lider se bori da se pozicionira što bolje, posebno nakon kritika koje su stigle iz Amerike. Ova "borba" im je izuzetno zabrinjavajuća i frustrirajuća, pa kao rezultat provociraju Srbiju, njen narod i njenu vlast, ocenjuje generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Lažni predsednik lažnog kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, ponovo je juče pominjao Niš, rekavši da je taj, inače, stari srpski grad nekada bio nastanjen mnogobrojnim Albancima za koje tvrdi da su ih Srbi proterali, pa su se u najvećem broju naselili u Prištini. Pored ove izjave, u Prištini je juče usledio još jedan skandal: poslanici tzv. Skupštine Kosova usvojili su rezoluciju o "Genocidu Srbije na Kosovu".

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova ocenjuje ovakvu izjavu kao provokaciju Prištine, a koja im je potrebna za unutrašnju upotrebu. Podseća da se Veselji, Kurti, Tači i Haradinaj “nadglašavaju” u optuživanju Srba i Srbije, što govori o tome da imaju ozbiljne unutrašnje probleme.

- U toku je njihova borba za pozicioniranje i činjenica je da ih uznemiravaju poruke iz SAD – kaže Odalović za Pink. Brinu ih, kaže, i istrage koje se vode protiv OVK u specijalnim tužilaštvima, kao i pozivanje na saslušanja u vezi sa zločinima koji su nesporno postojali i za koje postoje neoborivi dokazi.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da je OVK vršila zločine nad Srbija, ali i nad Albancima, te mu nije jasno zašto Priština i Albanci ćute o ovome.

- 377 lica albanske nacionalnosti je ubijeno nakon 10. Juna u njihovim međusobnim obračunima, a nakon dolaska međunarodne misije i povlačenja srpskih snaga sa KiM. Za ovo, dakle, ne možemo biti odgovorni – kaže Odalović.

Kada je reč o usvajanju rezolucije o navodnom genocide Srbije na Kosovu, ističe da on nije zasnovan na činjenicama, te da su njome “pomešane babe i žabe”.

Foto: TV Pink Printscreen

Odalović tvrdi da postoje dokumenta koja svedoče o zločinima nad Srbima, a u koje je imao uvid i Haški tribunal. Podseća da su dokazi uništavani, a da se deo dokaza odnosio na “Žutu kuću” koja je bila aktuelna za vreme punog mandata međunarodne misije na KiM.

- Bilo je svedoka koji su davali izjave o ovome. Međunarodna zajednica je verovatno bila svesna i svoje odgovornosti, pa nije bilo interesantno govoriti o zločinima nad Srbima. Cela kampanja se tada vodila da se dokažu zločini Srba nad Albancima, a ovoj kampanji se i naša vlast nakon 5. oktobra priključila. Dostavljani su brojni dokazi Haškom tribunalu po kafanama, što je sramno! – kaže Odalović.

Foto: TV Pink Printscreen

Albanci na Kosovu rade u interesu velikih sila, ali to rade na divljački način, kaže Milorad Vučelić glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

Donose rezolucije, postavljaju ultimatume Srbiji al ii Evropskoj uniji i prave anticivilizacijski hod. Misle da je upravo to način da se stvori njihova nezavisna država – kaže Vučelić. Rezolucija o genocidu je, kaže, već postala moda, pa podseća da britansku rezoluciju o Srbima kao genocidnom narodu.

#Novo jutro

#Veljko Odalović

'