AKTUELNO

Posle današnjih objava u nacionalim medijima o ,,sektama i paketićima u Paraćinu” i demanta predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića, teolog i poverenik manastira Hilandar Miloš Stojković večeras je pojasnio njegova izlaganja na tu temu.

- Što se tiče navoda Paunovića, uskoro bivšeg predsednika opštine Paraćin, da sam na nekim drugim dužnostima u državnim institucijama, ponavljam da jedina družnost koju obavljam i jedino mesto gde sam zaposlen je manastir Hilandar, gde obavljam dužnost poverenika i bavim humanitarnim radom. Prema tome i tu me nikada neće razrešiti, nažalost i veliki tugu Paunovića, zato što monasi i sveštenici Pravoslavne crkve i iskreni vernici znaju jasno da je Adventistička crkva sekta i nikako drugačije ne može da se nazove osim sektom. Nikada nisam govorio govorom mržnje, a želim ,,subotarima” sve najbolje i da se vrate pravoj i istinskoj veri. Adventistička crkva je sekta i na veliku žalost Paunovića nikada neću biti razrešen sa mesta poverenika Hilandar u kome sam odrastao i učio kao dete - rekao je Stojković za centralmedia.rs.

- Odgovorno, kao pravoslavni teolog, tvrdim da je Advenstistička crkva sekta i to opasna sekta, koja spada u red Jehovinih svedoka i slično. Paunović je u svom demantiju napisao da je to registrovana verska zajednica u Srbiji. Za tu registraciju potrebno je 100 potpisa i to što je neko registrovan kao verska zajednica ne znači da nije sekta. Postoje zvanično registrovane sekte, ali to što su registrovane ne znači da mi kao pravoslavci i porodični ljudi trebamo da ih podržavamo. Nemamo ništa protiv njih kao ljudi, ali protiv njihovog delovanja imamo i protiv promovisanja sekti. Odgovorno tvrdim, imam svedoke iz Paraćina, da je u svakom tom paketiću bila brošura Hrišćanske adventističke crkve i promovisanje njihovog materijala. Mi pravoslavni kad god smo nešto delili nekome ko ne pripada našoj veri, nikada nismo ništa nametali. To smo pokazali puno puta - rekao je Stojković i dodao:

Paunović se uplašio za svoj položaj, jer uskoro odlazi sa mesta predsednika opštine. Pozivam ministarstva pravde i unutrašnjih poslova da ispitaju ,,kriminalne” radnje Paunovića i njegovih saradnika u opštini. Uputio sam pismo direktoru Uprave za saradnju sa ckvama i verskim zajednicama dr Mileti Radojkoviću, koji poštuje sve i tačno zna šta spada u sekta, što je sigurno Adventistička crkva – ,,subotari”, zaključio je Stojković.

#Miloš Stojković

#saša paunović

'