AKTUELNO

Među njima je i najbogatiji Albanac na svetu, a doprli su do vrha i u Vašingtonu i u Moskvi, navode mediji.

Mediji na Kosovu preneli su vest da je Hašim Tači angažovao Brajana Balarda, čoveka najuže povezanog sa samim Donaldom Trampom, kako bi dogovorio sastanak s američkim predsednikom, a sve kako bi u Vašingtonu lobirao za modernizaciju sigurnosnih snaga Kosova i transformaciju u multietničke snage.

Balard, kako pišu mediji, košta 52.000 evra mesečno, ali je jedan od najuticajnijih lobista u SAD.

Kako pišu beogradski mediji, Albanci se njegovim uslugama koriste još od 2017. godine. Mediji su objavili i spisak najbogatijih ljudi s Kosova koji nisu žalili nebrojene milione dolara kako bi finansirali "projekt nezavisnog Kosova":

1. Takozvani prvi potpredsednik Vlade Republike Kosovo Bedžet Pacoli, poznat i kao najbogatiji Albanac na svetu

2. Bivši član parlamenta lažne države Kosovo Florin Krasnići

3. Hari Bajraktari

Pojedini mediji su čak na Maldivima pisali da je Pacoli samo priznanje Kosova "platio dva milijona dolara". Kao izvor njegovog bogatstva ističe se građevinska kompanija "Mabetex Project Engineering" koja je poslovala 90-ih u Luganu u Švajcarskoj, a s kojom se vremenom probio po svetu sve do gradonačelnika Irkutska u Rusiji Pavela Borodina. Borodin je Pacoliju, stoji dalje, bio ključan u bogaćenju zato što je taj čovek 1993. postao šef kabineta Borisa Jeljcina.

Foto: Tanjug AP

Jedno za drugim, odjednom je počeo da dobija poslove na obnovi Kremlja, ruskog parlamenta Duma, čak i izgradnju Astane kao ultramodernog novog glavnog grada Kazahstana. Pacoliju je umalo došla glave smena vlasti u Rusiji, odnosno trenutak kada je ruski glavni državni tužitelj zatražio od tadašnje glavne državne tužiteljke Švajcarske, od Karle del Ponte, da proveri indicije da je mito od Pacolija primao sam Jeljcin.

Ali, Rusija je odbila da pošalje tražene dokumente i optužbe su odbačene. Pacoli je svoj biznis dalje proširio na bankarstvo, osiguranje, zdravstvo, hotele. Jednom prilikom je za medije izjavio:

Vrlo sam ponosan na svoj skroman doprinos konsolidaciji države Kosovo. Imam visoku državnu odgovornost i potpuno sam fokusiran na nove uspehe za Kosovo. I ne samo ja, nego svi kosovski Albanci, Srbi ili koja druga osoba na Kosovu.

Sledeći finansijer nezavisnog Kosova je Krasnići, bivši član kosovske socijaldemokratske nacionalističke stranke "Samoopredeljenje". Krasnići se obogatio na trgovini oružjem, a kompaniju "Kosovo Steel Group", koja je ranije bila u sastavu "Zastave", platio je dva miliona evra, iako je stvarna vrednost u tom trenutku bila čak 50 miliona.

O njemu se zna i to da posluje i u Ulcinju u Crnoj Gori, gde poseduje firmu "Plava Hidro Power", s kojom bi trebalo da gradi dve hidroelektrane na reci Plavi i hotel "Dvori Balšića". O njemu je svojevremeno snimljen i dokumentarac "Bruklinska veza" u kojem navodi da je u SAD-u u doba rata na Kosovu prikupio 30 miliona dolara donacija od albanske dijaspore za nabavku oružja za Oslobodilačku vojsku Kosova. Rekao je i to da je potom lično kupovao oružje u SAD-u i krijumčario ga na Kosovo.

Javnosti najmanje poznat od trojice je Hari Bajraktari. Njegova supruga je Liza Milicaj, prva Amerikanka albanskog porekla koja je ušla u gradsku skupštinu nekog grada u SAD-u, u njenom slučaju Njujorka. Bajraktari poseduje nekoliko desetaka zgrada u Bronksu na Menhetnu, u Jonkersu, na obali kopnenog dela u državi Njujork, odmah preko puta Menhetna.

Navodno je i bivši donator kampanja Bila i Hilari Klinton, kao i pojedinih republikanskih političara koji su bili zainteresovani za nezavisno Kosovo. Posebno je blizak Eliotu Engelu, demokratskom predsedniku Odbora za spoljne poslove američkog Kongresa. S njim je navodno investirao novac u izgradnju jedne zgrade u Bronksu, pa mu je čak, očito u vreme kad je Bajraktari tek počinjao, pozajmio novac za kupovinu stana u tom gradu.

Pročitajte još: Savez za Srbiju i '1 od 5 miliona' podržali Tačijevu i Veseljijevu kandidatkinju, a ne srpskog kandidata na izborima u Mitrovici! (FOTO)

#Bedžet Pacoli

#Kosovo

'