AKTUELNO

U Hrvatskoj je tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vežbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane "vojske Kosova". Šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO ističe da je reč o već ranije najavljenom događaju koji je sasvim uobičajen, iako je u medijima predstavljen kao alarmantan.

Vojne vežbe u Hrvatskoj ne treba da zabrinjavaju ni nas, ni ostale građane u regionu, budući da je reč o redovnim vojnim vežbama, kaže Dragan Šormaz, šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Šormaz kaže da su ovo uobičajene vežbe, da nisu NATO vežbe, a da su pojedine države učesnice članice, ali da opet nije reč o NATO vežbama.

- Ove vežbe organizuje Hrvatska – kaže Šormaz za Pink i dodaje da posebnu neprijatnost za nas predstavlja to što su Hrvati pozvali tzv. vojsku Kosova da učestvuje u ovim vežbama.

Šormaz podseća da NATO ne smatra vojsku Kosova vojskom, što je izjavio i generalni sekretar Jens Stoltenberg, ali Hrvati ipak "guraju svoju priču".

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da vojna vežba u Hrvatskoj nije ništa neuobičajeno, a alarmantno bi bilo verovatno kada bi se broj tih vežbi povećao i kada bi se one organizovale tako da se ugrožava pozicija Srbije ili njena vojska.

Kaže i da Srbija nije bezbednosno ugrožena, čemu je najbolji dokaz investicija američke kompanije NCR.

- Da li bi Amerika investirtala u državi čija je bezbednost ugrožena? Nikada. Nismo bezbednosno ugroženi i to odgovorno tvrdim. Srbija ide u odličnom pravcu - kaže Šormaz.

Poziv vojsci Kosova da učestvuje u ovim vežbama bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan ocenjuje kao čistu provokaciju. Kaže da Hrvatska jeste organizator vežbi na svom terenu, ali je neka viša instanca odobrila ove vežbe i odobrila poziv vojsci Kosova da učestvuje.

Foto: TV Pink Printscreen

Čak sam siguran da im je to neko i sugerisao! To je politička poruka. Za tri meseca se u našem okruženju održalo devet vojnih vežbi, što je jasna poruka Srbiji gde se nalazi, dok je pozivanjem tzv. Kosovske vojske Hrvatska poslala poruku na čijoj se strani nalazi – kaže Karan. Ocenjuje da ipak nema opasnosti po Srbiju i podseća na znatno jačanje naših oružanih snaga.

Sve vojne vežbe planiraju se minimum godinu dana unapred, kaže vojni analitičar Vlade Radulović, te nema razloga smatrati da se vežbama u Hrvatskoj šalje poruka Srbiji.

- Stičem utisak kao da narod želi neki rat, da se dogodi ako treba i na silu, da bi to narodu bilo interesantno – kaže analitičar za Pink.

#Hrvatska

#NATO

#Novo jutro

#vojna vežba

'