AKTUELNO

„Njujork tajms“ objavio je plan američkog predsednika Donalda Trampa o eventualoj eskalaciji sukoba sa Iranom. Navodno je predstavljen osveženi vojni plan kojim se predviđa slanje do 120.000 američkih vojnika na Bliski istok.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost samatra da svaka administracija predsednika SAD radi na tome da se planovi i aktivnosti uvek osvežavaju i menjaju.

- Oni koji se bave vojnim pitanjima znaju da SAD ima određene planove za određene države. Ovde je došlo do osvežavanja tih planova, izazovi su veći – smatra Kajtez, dodajući da se Amerika mora da se adekvatno pripremi za svako delovanje u Iranu. Kajtez takođe dodaje da je Tramp ovu vest demantovao.

Bivši ambasador prof. Dušan Vasić kaže za Novo jutro da je Trampu Amerika na prvom mestu.

- Sam je Tramp rekao da bez više stotina hiljada ljudi ne bi imalo svrhe ići. Trampu je Amerika na prvom mestu. On želi da zavede red u Iranu, ali njegova administracija ima svoje planove i ideje – smatra Vasić.

Po Tomislavu Kresoviću publicisti i analitičaru san SAD-a je vratiti uticaj na Kubu i u Iran.

- Uticaj i osvajanje enegergetskih rezervi koji postoje je cilj Amerike. Oni žele da pune svoje rezerve. Trampova adiministarcija koja nema potpune kordinate svoje strategije jeste ratovanje putem ekonomskih sankcija i tako to rade velike sile. Tramp uglavnom koristi ekonomsku i diplomatsku moć, a ne vojnu – objašnjava Kresović.

#Bliski istok

#Donald Tramp

#SAD

'