AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom Centra za analizu evropske politike (CEPA) i bivšim komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu general-potpukovnikom Frederikom Benom Hodžisom sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi i regionu, kao i problemima u dijalogu sa Prištinom.

Predsednik Vučić je naglasio da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost i da je, kao pouzdan partner u programu Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva, koji podrazumeva pojačani politički dijalog, spremna da doprinese održanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove.

Foto: Pink.rs

On je naglasio da će Srbija nastaviti da jača saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i svaku drugu vrstu bilateralne vojne saradnje.

Predsednik Vučić objasnio je generalu Hodžisu razloge zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nameru Srbije da nastavi dijalog nakon što Priština povuče protivpravne i anticivilizacijske takse.

General Hodžis je istakao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma. „NATO nije samo vojna alijansa, već savez dražava koje dele i brane zajedničke demokratske vrednosti“, istakao je Hodžis, kao veliki zagovornik transatlantske saradnje.

Foto: Pink.rs

General Hodžis, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, u okviru koje učestvuje na konferenciji “Srbija i NATO - pogled u budućnost“ u organizaciji CEAS, juče je položio cveće u parku Tašmajdan na spomen-obeležje posvećeno deci stradaloj tokom NATO agresije 1999. godine.

#Aleksandar Vučić

#SAD

#Srbija

'