AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makronom dočekali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je stigao na sastanak o Zapadnom Balkanu.

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu nastavljen je večeras oko 21.00 sat radnom večerom, koju su za lidere iz regiona priredili domaćini sastanka, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Prethodno su tokom pauze između sastanka i večere, lideri iskoristili priliku za direktnu razmenu mišljenja i konsultacije. Samit je, inače, zamišljen kao razmena mišljenja, bez, kako je kancelarka Merkel objasnila, formalnih odluka ili zaključaka, ali se očekuju izjave lidera po završetku.

Nemačka kancelarka je ranije tokom dana izjavila je da će jedna od tema danas u Berlinu, gde se održava sastanak o Zapadnom Balkanu, a potom se razgovori nastavljaju radnom večerom, biti "pitanje odnosa Srbije i Kosova" i kako da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

- Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka - rekla je ona na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koorganizatorom samita o Zapadnom Balkanu, pred početak tog sastanka.

Lideri Nemačke i Francuske, zapadno balkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, te visoke predstavnice EU sastali su se oko 18.00 časova iza zatvorenih vrata sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu. Sastanak o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Merkelove i francuskog predsednika Emanuela Makrona, ima za cilj, prema ranijim najavama, pospešivanja saradnje na Zapadnom Balkanu, a pe svega - pronalaženje rešenja za izlazak iz ćorsokaka u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Osim predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, sastanku prisustvuju i lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i predstavnici privremenih institucija u Prištini. Skupu, takođe, prisustvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenović i Marijan Šarec. Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkel i Makron.

Uoči sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu je razgovarao sa šeficom diplomatije EU Mogerini, a nakon sastanka preneo je novinarima da nema velika očekivanja od današnjeg samita, ali da, za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i "ekskluzivitetom", Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir.

#Aleksandar Vučić

#Berlin

'