AKTUELNO

Potpredsednica vlade ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je danas u Pekingu da Srbija sa Kinom realizuje projekte u saobraćajnoj infrastrukturi vredne 7,5 milijardi evra, uključujući projekte koji su u toku i one čija je realizacija planirana.

Ministarka, koja je u poseti Kini kao član državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, učestvovala je danas na panelu "Infrastrukturno povezivanje". Mihajlović je tom prilikom istakla da je Srbija ponosna na to što se od samog početka priključila kineskoj globalnoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put", koja je, kaže, dala novi zamajac međunarodnoj ekonomskoj saradnji.

- Povezivanje je jedan od temelja inicijative 'Pojas i put' i važno je ne samo zbog fizičkih tokova ljudi, roba, rada i kapitala, već i prenošenja znanja i vrednosti - rekla je Mihajlović, a saopštilo resorno ministarstvo.

Ona je istakla i da, s obzirom na ekonomsku isplativost i ekološki značaj železnice, Srbija posebnu pažnju pridaje železničkoj infrastrukturi, na nacionalnom i na regionalnom nivou. U tom smislu, navela je da je napredak koji su postigle Kina, Srbija i Mađarska na projektu železničke pruge Beograd-Budimpešta jedan od prvih projekata uspešne saradnje koji se realizuje pod okriljem ovih inicijativa, Mihajlović je dodala da Srbija privodi kraju tekući investicioni ciklus u okviru kojeg je obnovljeno oko 500 kilometara pruga i asfaltirano 300 kilometara auto-puteva, uključujući i završetak izgradnje južnog i istočnog kraka drumskog Koridora 10 i auto-puta od Obrenovca do Čačka.

- Ove godine krećemo u nove projekte, uključujući izgradnju pet novih auto-puteva važnih za regionalno povezivanje. U železnici, prioritet je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta i nerekonstruisanih deonica pruge Beograd-Niš-Preševo, čime ćemo modernizovati kompletan železnički Koridor 10 - rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da se strateški ciljevi Srbije u saradnji sa Kinom razvoj i promocija rute kopnenog dela Pomorskog puta svile - železničko-drumskog koridora od Luke Pirej do centralne i srednje Evrope sa strateškom rutom preko teritorije Srbije. Mihajlović je naglasila da su ulaganja u infrastrukturu uslov privrednog razvoja i novih investicija. Prema njenim rečima, primeri ulaganja u Železaru Smederevo, RTB Bor, kao i otvaranje fabrike guma u Zrenjaninu, govori da su kineske kompanije prepoznale potencijale srpskog tržišta i geografskog položaja Srbije.

Mihajlović je navela da je Srbija, kao zemlja na putu ka članstvu u EU, posebno zadovoljna što Kina i EU produbljuju razmenu i saradnju u okviru postojećih programa i dijaloga, ali i razvijaju nove strateške agende saradnje za budući period. "Za Srbiju, modernizacija infrastrukture nije samo pitanje koliki će doprinos biti od infrastrukturnih projekata privrednom rastu, već da li je rast uopšte moguć bez ulaganja u infrastrukturu", podvukla je ministarka.

Mihajlović je navela da su u Srbiji prethodnih godina upravo investicije u infrastrukturi bile glavni pokretač rasta BDP-a, iz čega proizilazi interes za saradnju sa svima u ovoj oblasti - i sa EU, i sa međunarodnim razvojnim institucijama, i sa kineskim partnerima, posebno zahvaljujući mehanizmu saradnje Kina i CIEZ 16+1, koja je regionalni deo inicijative "Jedan pojas, jedan put".

#Zorana Mihajlović

'