AKTUELNO

Lider SPS Ivica Dačić rekao je da nije dobro što deo opozicije stalno najavljuje "radikalizaciju", i dodao da bi se zabrinuo da ga lideri opozicije, takvi kakvi su, vode.

- Znate šta, i mi smo bili u opoziciji. Ali, niko nikad nije rekao - mi ćemo da uhapsimo, pa ćemo da upadamo... ja bih se zabrinuo da su me takvi vode u opoziciji - istakao je Dačić za Pink.

-Ali, to je već njihov problem - rekao je on i dodao, parafrazirajući Tita, da vlast koja ima ovakvu opoziciju, nema razloga da brine za svoju budućnost. Povodom zahteva opozicije koji su izneti na protestu 13. aprila, a tiču se slobode medija, Dačić je rekao da nije video medijsku ravnopravnost dok je bivša vlast bila aktuelna.

-Ja nisam mogao na medije ni kad je DS bila na vlasti, a s kojima sam bio u vlasti, a zamislite kako je bilo opoziciji tada - naveo je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Komentarišući govor lidera PSG Sergeja Trifunovića na mitingu prošle subote i spominjanja Mađara, Dačić je rekao: "U nedelju je bila večera za (Viktora) Orbana koju je u Subotici organizovao predsednik Vučić. Morali smo da objašnjavamo čoveku zasto se spominju Mađari. Zamislite da stvarno nešto politički zavisi od njega."

Govoreći o sastanku u Berlinu, Dačić za Pink kaže da tamo, predsednika Vučića očekuju izuzetni pritisci u vezi sa Kosovom i Metohijom zbog čega su veoma važni i sastanci koje će u Pekingu imati sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom.

-Ne očekuju se pritisci da se u Berlinu donese neki okvir o sadržaju sporazuma sa Prištinom, ali će svakako biti kulminacija pritisaka na Srbiju da nastavi dijalog bez obzira da li će Priština ukinuti takse ili ne - rekao je Dačić za Pink.

On je naveo da je sastanak u Berlinu, koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a na koji su pozvani lideri zapadnobalkanske šestorke, izazvao kontroverze u Evropskoj uniji i da je organizovan bez znanja Brisela, šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i drugih članica EU.

Foto: TV Pink Printscreen

Dačić takođe, naglašava da Vučić trpi izuzetne pritiske, između ostalog i da se obustavi kampanja Beograda da druge zemlje povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

On ocenjuje i da su veoma važni sastanci u Pekingu 25. i 26. aprila, zbog razgovora sa predsednikom Kine, koja je važan i jak saveznik Srbije, ali i Putinom.

Dačić je rekao da se u svetu često plasiraju dezinformacije da Rusija i Srbija imaju različite stavove po pitanju KiM i istakao da to nije tačno, navodeći da mu je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče ponovo rekao da će Rusija podržati svako rešenje za koje Srbija smatra da je u njenom interesu.

-Lavrov mi je rekao da će sastanak biti 26. aprila u 15.45, što pokazuje da i oni posvećuju izuzetno veliku pažnju tom sastanku - rekao je Dačić. Ministar je istakao i da je unutrašnja stabilnost u Srbiji važna zbog pozicije u pregovorima o Kosovu i dodao da se stvara slika da postoji politička neizvesnost, koja, ocenjuje, potkopava poziciju Beograda u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

#Ivica Dačić

'