AKTUELNO

Gost Jeremićevog CIRSD u Beogradu je bivši pakistanski premijer Šaukat Aziz, koji je završio i na poternici Interpola. Aziz je bio osumnjičen da je učestvovao u likvidaciji jednog od lokalnih vođa u Pakistanu.

Poslovni saradnik lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, koji je danas u Beogradu gost na njegovoj tribini, više puta je bio na meti pravosudnih organa, pa i na Interpolovoj poternici zbog ubistva.

Naime, reč je o Šaukat Azizu, ekonomisti bivšeg premijera Pakistana od 2004. do 2007. godine, a došao je u Beograd u svojstvu gosta na diskus panelu, u okviru Jeremićeve organizacija CIRSD.

Ovaj specijalni gost dolazi iz Pakistana, a iza sebe ima niz međunarodnih poternica za neka od najtežih krivičnih dela.

Tako je 2013. godine Federalna istražna agencija (FIA) kontaktirala Interplol da traži hapšenje Šokata Aziza, jer su ga doveli u vezu sa ubistvom Akbara Bugtija. Prema rečima izvora na koji su se pozvali mediji, Interpolu je u pismu rečeno da su Šokat Aziz i bivši guverner Balokistana Ovais Gani, proglašeni okrivljenima u smrtnom slučaju Bugtija.

Sud za antiterorizam u Kueti (Pakistan) tada je protiv njih dvojice izdao nalog za hapšenje bez prava na kauciju. Prema pisanju medija, Pakistanu je bila potrebna pomoć Interpola u njihovom hapšenju, jer su u to vreme živeli van države.

Jeremićev gost se 2017. godine našao u srcu skandala "Rajski papiri".

Kako je tada otkriveno, Aziz je doveden u vezu sa "Antarktik trastom", koji je sam osnovao a u kojem su bilo još njegova žena, deca i unuka. Aziz je imao bankarske ugovore u Delaveru, SAD, pre nego što je postao minsitar finansija 1999. godine. U to vreme je radio za finansijskog giganta "Sitibank".

Međutim, te poslove nikada nije prijavio tokom obavljanja funkcije ministra, ili kasnije premijera.

Aziz je 2012. godine optužen i za lažnu prijavu imovine, korupciju i proneveru sredstava.

Tri godine kasnije, u bazama podataka visokorizičnih klijenata, pravna firma Eplbej navela je da je pakistanski sud izdao tri naloga za hapšenje protiv Aziza, zbog ubistva Akbara Bugtija, tadašnjeg uticajnog lidera u Pakistanu.

Foto: Informer

Prema rečima istaknutog pakistanskog novinara, koji je pomagao u istrazi "Rajskih papira", u dokumentima je pronađen i niz gasnih i naftnih kompanija, kao i imena biznismena, ali nije rekao o kome se radi.

Jedan od poslednjih incidenata Aziz je preživeo pre samo nekoliko meseci, kada je u oktobru 2018. godine sud izdao nalog za njegovo hapšenje bez prava na kauciju, kao i za još jednim osumnjičenim.

Kako su preneli tamošnji mediji, doveden je u vezu sa krivičnim delom zloupotrebe vlasti.

Aziz je osumnjičen za nezakonito imenovanje, što je rezultiralo gubitkom u državnoj blagajni.

Sudija Aršad Malik tada je poručio da je vrlo ljut jer se Aziz uporno ne pojavljuje pred sudom, preneli su mediji.

Jeremić je još jednom pokazao svoju bahatost kao i da je spreman da uradi sve samo kako bi napunio svoje džepove.

#Interpol

#Vuk Jeremić

'