AKTUELNO

Cilj predstojeće regionalne konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu je da se "sahrani" plan o razmeni teritorija, tvrdi bečki dnevnik "Standard" i dodaje da kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel namerava da predloži specijalni status za sever Kosova.

- Kancelarka namerava sada da predloži da sever Kosova dobije jednu vrstu specijalnog statusa - to je utemeljeno i u ideji Zajednice srpskih opština, čije je formiranje dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013., ali do sada nije primenjeno - naglašava list.

"Standard" piše da je Merkelova sazvala za 29. aprila balkanski samit u Berlinu, gde treba da se "sahrani" diskusija o promeni granica po etničkim kriterijumima

Samit se , navodi list, održava na inicijativu kancelarke Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, a pozvani su premijeri celog regiona uz šefove vlada Slovenije i Hrvatske, te i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i privremenih prištinskih vlasti Hašim Tači.

Podseća se da je Nemačka striktno protiv ideje promene granica, što su podržali visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han i savetnik u američkoj administraciji Džon Bolton, ali i Austrija i Mađarska, što je, ukazuje list, dijametralno suprotno dosadašnjoj politici zapada.

U Berlinu, prema listu, svakako smatraju da je važnije da se postigne "dobra sporazum" između Beograda i Prištine, nego brzi dogovor, a taj stav deli i Francuska, kojoj je na Balkanu pre svega važno da se uspostavi veća vladavina prava.

#Angela Merkel

#Kosovo

'