AKTUELNO

Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, razgovaraće 26. aprila na marginama skupa "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu, rekao je danas u Moskvi šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Kao što mi je rekao Lavrov, već je dogovoren termin njihovog susreta u Pekingu. To je veoma dobro - rekao je Dačić i dodao da će to biti 26. aprila.

Zatim, kako je naveo, sledi sastanak u Berlinu 29. aprila, na kojem će domaćini biti nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a uz predsednika i premijerku Srbije, biće i predstavnici Prištine.

Dačić je naglasio da Srbija u zaštiti nacionalnih i državnih interesa uvek polazi od toga da se konsultuje sa Rusijom i ocenio da je zato važno što će sastanak Vučića i Putina biti održan pre onog u Berlinu.

To je zbog toga što će se, kako je naveo, u nemačkoj prestonici vršiti pritisak na Srbiju da popusti i nastavi dijalog bez ukidanja taksi.

- Veoma su važne konsultacije i zato svi treba otvoreno i javno da znaju da mi nećemo povlačiti nikakve poteze kada govorimo o nekom pokušaju pronalaženja trajnog rešenja za problem KiM, ako ikada to bude bilo moguće, bez konsultacija sa Rusijom - rekao je Dačić.

On je dodao da Srbiju veoma raduje stav da će Rusija podržati sve što je u interesu naše zemlje i naglasio da se Srbija u međunarodnim organizacijama rukovodi time "da budemo jedni drugima od pomoći".

- Mislim da su tu naši odnosi na veoma visokom nivou - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je da će Srbija uvek, zajedno sa Rusijom, raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rešenja za otvorene probleme koji postoje u našem regionu.

On je zahvalio Rusiji, predsedniku Putinu i svom, kako je rekao, "prijatelju, bratu i kolegi" Sergeju Lavrovu na velikoj podršci koju pružaju našoj zemlji kada reč o odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Foto: Tanjug

- Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni i državni interes bez pomoći Ruske Federacije1 - rekao je Dačić.

U tom kontekstu ukazao je značaj činjenice da je Rusija stalna članica SB UN, tela bez čije saglasnosti nije moguće eventualno članstvo Kosova u UN, kao i pomoć Moskve i drugih prijatelja Srbije u vezi sa zahtevima Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol.

Dačić je rekao da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i izrazio nadu da će taj proces biti nastavljen.

Podsetivši da sa Lavrovom ima dogovorenu "tradiciju" da se sastaju najmanje dva puta godišnje - jednom u Srbiji, jednom u Rusiji, Dačić je rekao da sada, nakon njegove posete Moskvi, očekuje da Lavrov ponovo dođe u Srbiju do kraja godine.

- U osnovi sadašnjih odnosa (Srbije i Rusije) je duboko uzajamno razumevanje, nivo našeg dijaloga je na visokom nivou - rekao je Dačić u Moskvi i istakao značaj posete Putina Srbiji 17. januara.

Osvrnuo se i na ekonomske odnose, navodeći da ga raduje da se povećava stopa "obimne spoljnotrgovinske razmene", koja je prošle godine iznosila više od tri milijardi dolara.

- Mi želimo da se to nastavi - rekao je Dačić.

Ukazao je i na to da je počela izgradnja gasovoda kroz Srbiju, takozvanog Turskog toka, ali je istakao da je Srbija trpela velike pritiske zbog toga, naročito sa Zapada.

- Ne znam u čemu je gas koji dolazi iz Rusije u Srbiju specifičan u odnosu na gas koji Rusija šalje u Nemačku ili neku drugu zemlju? Ne znam, Sergej, je l' postoji neka razlika u tome? - upitao je on.

Dačić je dodao da je cilj da se radovi na delu Turskog toka, koji prolazi kroz Srbiju, što pre završe.

- Prvo mora da se završi deo kroz Bugarsku, ali mi nećemo čekati to. Već su krenuli radovi i očekuje se da će ove ili sledeće godine biti okonačani - rekao je on.

Podsetio je i na druge projekte između dve zemlje, te je ocenio da je saradnja na političkom nivou veoma dobra.

- Imamo strateške odnose i zato me raduju ovakve posete i mislim da su one faktor podsticaja za dalju saradnju - rekao je Dačić.

Podsetio je da se ove godine obeležava 140 godina od uspostavljanja prvog dipomatskog predstavništva tadašnje Kneževine Srbije u carskoj Rusiji.

Tim povodom, kako je naveo, u amabasadi Srbije, uz pomoć ruske strane, otvoriće izložbu zajedno sa kopredsednikom ruskog dela mešovitog komiteta Jurijem Borisovim.

#Ivica Dačić

#Sergej Lavrov

'