AKTUELNO

Poslanik SNS-a Narodne skupštine Vladimir Đukanović, govoreći o jučerašnjoj poruci predsednika te stranke Aleksandra Vučića da niko neće sprečiti skup zakazan za petak 19. april, rekao je da je ovo treća nedelja kako svaki dan obilazi Srbiju i da je ključni problem kada mora da umiruje ljude koji su već postali besni zbog ponašanja dela opozicije.

-Ljudi više neće da trpe ponašanje jednog dela opozicije. Neće da trpe da ih neko psuje, pljuje, vređa - istakao je Đukanović i zapitao se zašto bi neko nekome uskratio slobodu kretanja.

Foto: TvPink Printscreen

-Jako mi je teško da ih umirim, da kažem da nije dobro za Srbiju da dođe do bilo kakvog sukoba. Oni to jedva nekako prihvate, ali sada je prevršila 'Dara meru', da vam neko kaže da će zabraniti dolazak u Beograd, da će da usporavaju saobraćaj, to ne može - kaže Đukanović i poručuje da ih sada lepo upozorava, najljubaznije, "nemojte to da radite, nemojte, svaka blokada će biti probijena".

-Njihova metodologija je kao kada je Hitler doveden na vlast, to se radilo, blokiranje političara koji su protiv Hitlera, to je to, ako neko misli da treba da primenjuje ono što su SS-ovci radili 30-tih godina u Nemačkoj, to nije normalno. Svaku blokadu ćemo probiti i najlepše ih molim da to ne rade - nagalsio je Đukanović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković govoreći o pitanju taksi, ocenjuje da je Srbija pokazala prema taksama visoki stepen trpeljivosti.

- Na više načina Albanci su sabotirali pregovarački proces, odnosno onemogućavali da se bilo šta postigne za pregovaračkim stolom, nisu primenili ono što je Briselskim sporazumom dogovoreno, uveli su takse, na kraju su usvojili Platformu, koja je takva da nema o čemu da se priča - kaže on.

-Kada neko kaže hoćemo da pregovaramo, ali nećemo ništa popustiti od vas tražimo nešto novo, to je uistinu iracionalno - ocenjuje Anđelković.

Kako kaže, Srbiji ne treba nikakvo priznanje, Srbija je suverena država, a Kosovo je njena pokrajina.

-Mislim da je Vučić krajnje racionalno postavio stvari, da svetu pokažemo spremnost na dijalog i trpeljivost, ali negde mora da se povuče linija, jer ako to ne uradimo prizivamo nove nesreće. Onda će Albanci sa svojom 'plemenskom svešću' da se ohrabre da idu jos dalje - ističe Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

-Naše odmereno ponašanje za njih može da bude signal za ofanzivu na sever, zato je bitno da Srbija da neki rok do koga stvari moraju da se pomere sa mrtve tačke, onda da reaguje - kaže Anđelković.

Logično je da SNS, kako ocenjuje, kao najveća stranka reaguje na izazove sa kojima se suočila.

Vučićeva situacija je posebna, naglašava, on je i predsednik SNS i predsednik Srbije i kako kaže, mora da gleda na stvari sa stanovništa svoje stranke, ali i mora i sa stanovišta državne celine.

-Mislim da bi se najviše isplatilo da ovog momenta SNS izađe na izbore i završi tu stvar, ali opet pitanje je kako bi se u svetu to tumačilo, zato Vučić ponekad povlači drugačije poteze od očekivanih i to je jedina realna politika, da posmatrate državne interese - zaključuje on.

#Dragomir Anđelković

#Vladimir Đukanović

'