AKTUELNO

Srpske obaveštajne službe došle su do podataka da hrvatski veterani obučavaju oficire takozvane Vojske Kosova, a Božidar Spasić, bivši operativac službe državne bezbednosti, smatra da su to hrvatski branitelji koji su došli na zahtev Ramuša Haradinaja.

- To su hrvatski branitelji, mi teško to možemo da prevedemo, to je njihov izraz i to je jedna kategorija koja Hrvatsku opterećuje čitav niz godina nakon tog njihovog rata, s obzirom da su se nakačili na grbaču i državi i partijama i vlasti. Suštinski, oni predstavljaju jednu pozadinsku državu u kojoj se pitaju za mnogo stvari u Hrvatskloj – rekao je Spasić za Novo jutro TV Pink.

Prema njegovim rečima, u svemu tome prednjači grupa generala koja je stvorena kroz ovaj proces stvaranja, kako kaže, terorističke vojske.

Foto: TvPink Printscreen

- Tu je glavna ličnost i figura Ante Gotovina. On se pojavljuje kao jedan od ključnih faktora s obzirom na činjenicu da su hrvatski branitelji na zahtev Ramuša Haradinaja, preko Amerikanaca, došli na Kosovo u dve baze, na Kosovo polje i u okolini Prištine – navodi Spasić.

Kako dodaje, hrvatski branitelji obučavaju Albance kako sprovesti operacije Oluju i Bljesak nad srpskim narodom.

- Nema tu obuke kako da puca vojska, ovde se radi o stručnoj obuci i taj plan ima tri dela. Prvi deo plana je priprema za takve operacije, a to je unošenje straha među Srbe. Druga faza je tajna priprema oružane operacije, a treća je internacionalizacija da se prizna ta teritorija. Taj projekat je rađen pod nadzorom Ante Gotovine – ističe Spasić.

Ljuban Karan, bivši oficir KOS-a, kaže da saradnja hrvatskih i albanskih vojnika traje još od građanskog rata u Hrvatskoj.

- Ja izraz branitelji ne volim, jer oni su tom terminologijom nastojali da prikažu da se oni brane, i dok su napadali oni su bili branitelji. Bolje da su stavili reč napadači. Zašto Albanci traže hrvatske instruktore? Tačno je da Amerikanci njima upravljaju, oni su mentori i jednima i drugima – ocenio je Karan.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ista privatna američka firma, radila je na naoružavanju i jednih i drugih, i na obuci njihove vojske.

- To je privatna firma MPRI, koja je radila pod kontrolom CIA, a po nalogu američkog Pentagona. To se danas zna. Nema tajni. Kompletne prljave akcije koje su izvodili u svetu uvek su pokrivene nekim privatnim angažovanjem, koje se ne može tretirati kao prljavština američke vojske – naglasio je Karan.

Milan Petrić, stručnjak za bezbednost, kaže da se nakon upozorenja Britanije svojim građanima da se klone pojedinih mesta na Kosmetu sada dolazi do informacije o obuci takozvane vojske kosova od strane hrvatskih vojnika.

Foto: TvPink Printscreen

- Sve činjenice govore da se nešto sprema. Ne sprema se miran način da oni dođu do svog cilja, a to je velika Albanija. Ne vidim kako ovo može pomoći miru i stabilnosti u regionu – kaže Petrić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Božidar Spasić

#Hrvatska

#Kosovo

#Ljuban Karan

#OVK

'