AKTUELNO

Na konsultacijama šefova poslaničkih grupa sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, koje su pojedini učesnici ocenili kao veoma korisne, bilo je reči o neophodnim izmenama i dopunama Poslovnika o radu parlamenta, donetom 2009. godine, ali izraženo je i nezadovoljstvo nedolaskom dela opozicije, koja je na protestima samo, kako ocenjuju, deklarativno iznela zahteve, o kojima bi trebalo da se razgovara u parlamentu.

Šef poslaničke grupe JS Dragan Marković Palma posle sastanka kazao je novinarima u Skupštini da je ovo bio uobičajeni sastanak po Poslovniku, koji je predviđen kada dođe do nekog problema u radu parlamenta.

- Opozicija nije došla, uputili su zahteve bez adrese i onog koji treba da ih prime. Unapred su rekli da neće razgovarati sa predsednikom i predsednicom Parlamenta, a gde hoćete da razgovarate - na ulici - istakao je Marković.

Dodao je da još nije kasno tom delu opozicije da razgovara u parlamentu i zamolio ih da se tokom protesta ništa ne lomi na ulici i da kažu koji je njihov program.

- Samo čujemo blokada medija, mrzimo Vučića i vidimo uništavanje na ulici - kaže Marković i dodao da protesti utiču na to da se uspori dolazak stranih investitora u Srbiju, kojima je poručio da je Srbija stabilna i da dinar u poslednjih nekoliko godina nikada nije bio sigurniji.

- Da li može radnik da ne ide na posao u neku fabriku, a da prima platu, da li može lekar da ne ide u bolnicu, a da primi platu. Ne može. To je mera koja će doneti i novac, a koji bi Ptrebalo da se preusmeri za porodice sa troje i više dece - rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, od Gojković su čuli da će na dnevnom redu uskoro biti tema o Kosovu i Metohiji, kao i da se do sada o tome nije govorilo u parlamentu jer se nije znalo šta će uraditi međunarodna zajednica, a ni kako će se ponašati Albanci.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović kazao je u ime te poslaničke grupe da su u Skupštini otvorena vrata dijalogu, demokratiji i svima koji žele da učestvuju.

- Nažalost, deo opozicije koji ne želi dijalog i ne poštuje demokratiju i Skupštinu danas nije došao. To je odraz nepoštovanja prema Srbiji, institucijama i demokratiji - kazao je Jovanović.

Naveo je da je danas vođena konstruktivna rasprava, da se govorilo u vezi poslovnika, koji je donet u julu 2009. godine.

Foto: Tanjug

- Oni kojima je odgovarao sada govore da se zloupotrebljava, a nisu došli da razgovaramo o izmenama i dopunama - kazao je i dodao da zahtevi opozicije sa kojima su nastupili, formalno-pravno ne postoje, samo su deklarativno izneti i obesmišljavaju suštinu, ukoliko suština postoji.

- O tim zakonima može se govoriti samo u parlamentu i nigde više. Danas oni koji su to zahtevali nisu bili tu - istakao je Neđo Jovanović.

Šef poslaničke grupe LSV-LDP-SDA Čedomir Jovanović kazao je da je na kolegijumu šefova poslaničkih grupa rekao da postoje jasni i ozbiljni problemi, od kojih je prvi politički problem koji postoji u društvu, a na šta parlament ne sme biti slep.

- Uvek sam imao razumevanje za proteste i nezadovoljstvo, samo nisam nikada imao razumevanja za nasilje, bilo verbalno ili fizičko - rekao je Jovanović i dodao da je jasno da deo opozicionih stranaka bojkotuje rad Skupštine, ali da je mesto za razgovor o njihovim zahtevima jedino parlament.

Smatra da je parlament na njihove zahteve odgoovorio adekvatno i istakao da “nikakve komisije Vučićeve, Obradovićeve...neće uređivati život u Srbiji”, već će to raditi zakoni i institucije, bez obzira da li se radi o političkom životu ili medijima.

Kako kaže, politički život je uređen zakonima, koji su doneli oni koji danas protestuju protiv njih.

- Svi izborni zakoni su doneti u Skupštini na predlog onih koji danas protestuju. Nemam protiv da se izvrše izmene, postoji Venecijanska komisija..., ali da sa jedne strane potpišite birački spisak u Lučanima, a tražite izmene zakona, to neću tolerisati - rekao je Jovanović.

Kazao je da je u Parlament potrebno vratiti raspravu o KiM i EU i pozvao deo opozicije koja bojkotuje rad parlamenta da dođu u Skupštinu i tu razgovaraju.

Upitan da prokomentariše komentare nakon smrti Mire Marković, Jovanović je kazao da su se strašne poruke pojavljivale na društvenim mrežama, koje on ne razume i ne podržava, jer nepotrebno je nekoga linčovati posle smrti.

Naveo je da je o njoj i Slobodanu Miloševiću rekao sve dok su bili živi, kao i da je učinio sve da se u skladu sa zakonom utvrdi njihova uloga u svemu što se dešavalo tokom devedesetih godina, kao i da neće zaboraviti ubistvo Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića i Zorana Đinđića.

- Sada kada ih više nema, to je pitanje za istoriju - rekao je Jovanović.

#Dragan Marković Palma

'