AKTUELNO

Sagovornici Pinka imaju podeljena mišljenja o tome da li će se na Srbiju odraziti prekid civilne i vojne saradnje Rusije i NATO. Diplomata Zoran Milivojević smatra da će se svaka konfrontacija između Rusije i NATO odrziti i na Srbiju, dok bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija navodi da te saradnje u praksi nije ni bilo.

Milivojević je ocenio da bi bilo dobro da se stvari vrate unazad i da se obnovi diplomatija, odnosno poštovanje takozvane Amelove doctrine, koja podrazumeva suzbijanje uticaja i jedne i druge strane, ali i stalnu diplomatiju.

- Sada je taj diplomatski deo isključen, ostao je vojni deo. Posledice su dvostruke. Na globanom planu NATO postaje mehanizam za očuvanje supermatije zapadnog saveza i dolazi do izražaja njegova vojno- politička dimenzija – navodi naš sagovornik.

Milivojević napominje da se NATO širi na Balkanu i da prekid saradnje Rusije i NATO za nas nije dobra vest.

- Svaka konfrontacija između njih će se odraziti nas. Preneće se u meri u kojoj NATO bude agresivniji i energičniji u nastojanju da obuhvati obaj prostor, a može se odraziti na naš odnos sa Rusijom, kroz process evropskih integracija, ali i rešavanje pitanja Kosova – naveo je on.

Bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija navodi da ta saradnja praktično odavno ne postoji, bar ne u onom smislu u kojem bi trebalo da postoji.

- NATO je otišao predaleko u tim svojim kretanjima ka istoku, nema dijaloga i Rusija je na neki način morala da odgovori. Ako već NATO ne želi da se drži uređenih principa, onda nema potreba da se na tom planu radi. Ne verujem da će se posledice ostiti u Evropi koliko bi mogle da se osete na nekim drugim terenima – naveo je Samardžija.

Vojni analitičar Vlade Radulovića je podsetio da se problem u odnosu NATO – Rusija počeo još 2014. godine.

- Prvo su prekinuli vojnu saradnju, a sada je prekinut i taj politički deo – rekao je Radulović i ukazao da je se sve dešava u vreme kada se u Crnom moru odviijaju redovne vežbe NATO.

- To jeste ustaljena praksa NATO, ali je sada prisutan nešto veći broj vojnika. Rusi su te vežbe uvek držali na oku, ali su ovog puta strateški bombarderi prebačeni na Krim, u pripravnosti su oba obalska protivbrodska raketna sistema. Ruska ratna mornarica je u malo vrećem broju izašla na liniju sa koje može da prati dešavanja tokom vežbi u Crnom moru – navodi Radulović.

Kako je dodao, Rusi su ovu situaciju u Crnom moru iskoristili za svoje virtuelne simulacije oidgovora na napad većeg broja NATO odreda.

#NATO

'