AKTUELNO

Mira Marković nije nasela na provokacije novinara, već je pokazala odlučnost i smelost, a u svojim odgovorima bila je veoma oštra i britka na jeziku.

Mira Marković, supruga bivšeg Jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, umrla je u juče u Rusiji u 76. godini. Godine 2001. novinar BBC-a Tim Sebastijan intervjuisao ju je u Beogradu, dok je njen suprug očekivao suđenje u Hagu.

Ovaj intervju ostaće upamćen po reskim odgovorima koje je Markovićeva davala novinaru, dok je on sve vreme pokušavao da nametne kao činjenicu da će Slobodan Milošević biti proglašen krivim u Haškom tribunalu, te da je odgovoran za deceniju krvoprolića, ratova, mučenja, silovanja i drugih zločina.

- Postojali su kroz istoriju čovečanstva sudovi koji se nisu obazirali na mišljenja javnog mnjenja i većine. Moj muž će prihvatiti oni što smatra da je istinito i pravedno, a njegova sudbina ne zavisi samo od tog suda, već i od mišljenja čitave planete. Mislim da će to javno mnjenje izraziti svoje mišljenje, bez obtira na to kakva bude presuda - rekla je Marković.

Novinaru je odgovorila i da nije tačno da je u Dejtonu potpisao i dao saglasnost za uspostavljanje Haškog tribunala.

- Oni koji o tome govore kao o činjenici, dezinformišu međunarodnu javnost i javnost svoje zemlje - oštro je odgovorila pokojna Miloševićeva, ali je novinar i dalje insistirao na tome da Haški tribunal nije ilegalan, nakon čega mu se Markovićeva obratila sa molbom:

Postavite mi opet to pitanje, ali uz molbu da se ne ponašate kao sudija, jer nisam na sudu. Ako želite da razgovarate sa mnom, molim vas da se ponašate kao novinar i kao intelektualac. Vodite računa da se ne osećam neprijatno, jer razgovor nisam prihvatila da bi mi bilo neprijatno. Sa mnom možete razgovarati kao sa profesorom univerzeta, politički aktivnim članom jedne stranke i kao sa suprugom Slobodana Miloševića. U dejtonskim razgovorima nisam učestvovala, nisam ništa potpisivala i pratila problematiku, a ako vas to interesuje, pitajte ljude koji se time bave.

Foto: Printscreen YouTube/BBC HARDtalk

Na pitanje kako se osećala kada je njen suprug uhapšen, odgovorila je da joj je neobično što joj je uopšte postavljeno.

- Logično je da sam brinula, da sam bila veoma zabrinuta - rekla je ona. Demantovala je i navode da je njen suprug najavljivao da će izvršiti samoubistvo pištoljem, a novinar je pitanje o ovoj temi postavio bez preciziranja izvora koji je dao ovakve informacije.

- Nemojte da razgovaramo o tome šta kažu. On nije imao pištolj i to nije tačno - odbrusila mu je.

Novinar je potom zapitao da li su tačne izjave Dušana Mitevića koji je rekao da je Markovićeva inspirisala Miloševića, koji je želeo da u njenim očima bude "velik", a potom je zapitao da li je tačno to što je general Stefan Marković rekao da ona svom suprugu piše govore.

- To što je Dušan rekao nije istina, i nije on Bizmark da ga citirate! Imate li još neki citat protiv nas? - zapitala ga je Markovićeva.

Novinaru je objasnila da su sva krvoprolića na Balkanu, odnosno u državama bivše Jugoslavije, posledica politike koju je vodio zapad sa ciljem da se Jugoslavija razori. Novinar je nekoliko puta pokušao da je prekine, ali mu Markovićeva to nije dozvolila.

- Molim Vas, ja sada odgovaram na vasa pitanja. Nemojte me prekidati. Ta politika krvoproliča vođena je van Jugoslavije, sa ciljem da se Jugoslavija razori, da je više nema. Ta politika je bila uspešna, pokazala je rezultate. Jugaslivja je prestala da postoji – nastavila je Marković.

Na pitanje novinara BBC-ja da se Milošević razišao sa Karadžićem i Mladićem, Mira oštro negira.

- On se sa njima nije ni sastajao da bi se politčki razišao. Jeste vi čuli moj odgovor? Jel vi ignorišete moj odgovor? – zapitala je Mira novinara koji je sve vreme mehanički postavljao pitanja Miloševićevoj udovici.

"Gospođo Marković, da li private odgovoronost za sve što se dogodilo?"

Foto: Printscreen YouTube/BBC HARDtalk

- To krvorpoliće je posledica polike koja se vodila van granica Jugoslavije, namenjena Jugoslaviji. Malo je naše odgovornosti za to krvoproliće. Odgovornost za to treba da snose oni van Jugoslavije, koji su to krvoproliće smislili i izveli – dodala je.

Na pitanje novinara ko snosi odgovornost za sve što se dešavalo, zaključujući da narod ne može da veruje u sve što je ona izjavila. Novinar je takođe upitao da li je sve pogađa kao čoveka.

Što se tiče masovnih grobnica, one koje su sveže, za njih su odgovorni ono što su izveli rat. Za sve ono što se desilo, grobnice, silovanja, napadi, sve to spada u rat. Što se tiče nekih grobnica, koje su stare 30 i 50 godina, one su deo drugih ratova. Kao što možda znate na Balkanu ih je bilo mnogo. Najteži i najkrvaviji ratovi vođeni su na Balkanu – dodala je Mira.

Konstataciju novinar BBC-ja da je dosta leševa dopremljeno sa Kosvova, Mira komentariše kao netačnu.

- Reč je o prljavoj igri koja se takođe montira izvan ove zemlje, u kojoj učestvuje ova vlada koja je marionteska – dodala je.

U toku intervjua, skrenula je pažnju novinaru na njegovo neprofesionalno ponašanje.

- Kako vam nije neprijatno da dođete u moju zemlju i postavljate takva pitanja? Ja ne znam da je neko došao u Vašu zemlju i kopa po Britaniji gledajući koliko grobnica ima u njoj. Ne zaboravimo da je Brtianija bila kolonijalna sila – smatra ona.

Na pitanje da li oseća ikavu sramotu nakon svega, udovica Miloševića odgovorila je negiranjem.

- Ja ne osećam nikav stid kada je u pitanju istorijska prošlost mog naroda. Naprotiv, ja se ponosim svojim narodom. Millim da je on kroz istoriju uvek, kada su ratovi u pitanju, vodio politku odbrane. Ako se nečega stidiim, to je 28. jun u kojem je narod zatvorio oči i bio nespreman da se suoči sa jednom istinom koja ga ponižava. Dugogodišnji predstavnik srpskog naroda ukraden, noću odveden u Hag i da to niko ne vidi i ne čuje. Sve se prljave stvari dešavaju noću, po mraku, da niko ne vidi – dodala je Mira.

- Nisam čula da sam pod istragom. To ste vi čuli. Niko ko je uhapšen nije uhapšen sa razlogom – kaže ona komentarišući konstataciju novinara da će možda ona takođe biti pod istragom.

Foto: Printscreen YouTube/BBC HARDtalk

Ponašanje novinara tokom intervjua, Mira Marković, komentariše autističnim ponašanjem.

Vi kao da ne slušate šta ja pričam. Ne možete da budete tako autistični. Novinar mora da ima komunikaciju sa sagovornikom. Ja sam vam objasnila ko je zaslužan za krvoproliće, bol, silovanje i sve što se desilo na Balkanu. Rekla sam vam da su za to odgovorni strani centri politčke moći koji su imali za cilj da destabilizuju Balkansko poluostrvo,a pre svega Jugoslaviju koja je bila nosilac te stabilnosti. Ja mislim da sadašnjost, al ii budućnost će biti na strani mog muža. On je čovek koji je pružio otpor. Za razliku od vas koji svom narodu prikazujete sliku o njemu koji je diktator, kažem vam da je stvar suprotna. On će biti simbol otpora, bola, poniženju i nasilja i brobe protiv mržnje među ljudima – naglašava ona.

Novinar ističe da postoje fotografije koje su dokazuju suprutno, tvrdeći da narod njenim rečima neće da veruje.

- Zašto ste onda vi mene pozvali na razgovor?! Da mi kažete da mi niko neće verovati? Ili ste imali nameru da prikažete jedno mišljenje koje je drugačije od vašeg? Šta je vaš motiv da ja dođem u vašu emsijiu? – zapitala je ona novinara, ističući da ona nije u policijskoj stanici.

Na pitanje da li veruje da će Slobodan Milošević doći iz Haga, Mira je odbila da odgovori.

- Sa vama o tome ne želim da razgovram. Ne zato što nemam stav, već samo zato što ne želim da odgovorim. Ne gledajte me tako, vi ste u sedištu moje stranke – bila je ošta Mira.

- Vi ste jedan jako neprijatan sagovornik. Niko sa mnom ovako nije razgovarao. Da sam znala da ćete tako da se ponašate, nikada ne bih pristala da razgovaram sa vama. Ne zato što ja nemam odgovore na vaša pitanja. Onaj ko govori istinu on je uvek superioran. Ja sam superiorna. Vi ste eksponent mržnje prema mom narodu i prema mom mužu. To nije viteški, nije muški. Nije lepo da dođete kod mene i tako razgorarate sa mnom. Nije lepo – rekla je Mira i demonstrativno napustila intervju.

Foto: TvPink Printscreen

Ceo intervju možete pogledati u nastavku:

#Intervju

#Mira Marković

#Slobodan Milošević

'