AKTUELNO

Istraživački novinar Metju Rasel Li snimio je dokumentarnu emisiju "Veza Hong Konga, lista Patrika Hoa", u kojoj se lider Narodne stranke Vuk Jeremić stavlja u centar korupcijskog skandala, kao glavna veza između bivšeg ministra unutrašnjih poslova Patrika Hoa i afričkih lidera i to sa mesta generalnog sekretara UN.

Film o malverzacijama Hoa objavljen je na portalu Radio-televizije Hong Kong (RTHK.hk) i u njemu se Metju Rasel Li posebno zainteresovao za ulogu Jeremića, koga je čak jednom intervjuisao u liftu sudnice.

Metju Rasel Li, koji je dugo izveštavao iz UN, suđenje Hou pratio je svakodnevno, a filmu navodi da su se, kada je Jeremića svedočio, pojavili brojni problemi, jer je Jeremić dok je bio predsedavajući UN radio za kineski konglomerat CEFC.

Kako se navodi u folmu, on je uzimao od njih novac, razmenjivao mejlove, radio mnoge stvari za njih.

- Za mene je zaista iznenađujuće da su se svi tužioci toliko fokusirali na Patrika Hoa i iskoristili Jeremića samo za svedočenje kako bi pokazali veze Hoa, dok je zapravo sam Jeremić uradio mnogo goru stvar. Pitao sam ga u liftu 'Kako možete da radite za privatnog biznismena dok ste predsednik Generalne skupštine UN', a on mi je odgovorio 'Ja nisam optuženi ovde' .

Metju je dalje ispitivao mejlove koji su prikazani u sudu, a koje su razmenjivali Jeremić i Ho, navodeći da se ne slaže sa Jeremićem da on nije izvršio zločin.

- Vidi se da je Jeremić dok je bio predsednik Generalne skupštine UN, radio za kinesku kompaniju CEFC, kao i da je obećvao Patriku da će biti govornik u UN na panelu sa predsednikom Turske i Južne Afrike - zaključuje Metju.

Navodi se da je CEFC Čajna enerdži kompani limited donirala ukupno 5,3 miliona dolara Vuku Jeremiću, odnosno 3,97 miliona CIRSD-u, kao i 1,33 miliona dolara PR agenciji Vuka Jeremića.

Kada su novinari otišli na adresu koja je navedena za CEFC, ispostavilo se da na tim adresama ne postoji nikakva firma i da je na njoj privatni stan, u kome niko nije imao nikakve informacije o kompaniji.

#Vuk Jeremić

'