AKTUELNO

Kako ocenjuju gosti "Novog jutra" mnogo je nepravilnosti i mana u radu Haškog tribunala, koji nije ispunio svoju glavnu funkciju: da doprinese pomirenju u regionu. Kako ističu, Haški tribunal je uz medije samo stvorio još negativniju i zategnutiju atmosferu među narodima.

Haški tribunal ima svoje velike mane, počev od izbora glavnog tužioca, kaže za Pink Kristijan Veršić, dopisnik austrijskog javnog servisa ORF iz Beograda.

Ističe da se tamo nije sudilo narodu, ali da je teško odvojiti individualnu krivicu. Ipak, stekao se utisak da je Hag sudio narodu, s obzirom na razlike u presudama. Dodaje da ovaj sud nije imao funkciju da radi na pomirenju.

- Samo države svojom aktivnom politikom mogu doprineti pomirenju. Na drugi način pomirenje nije moguće - kaže Veršić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink Printscreen

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik "Politike", kaže da se nada da će se nekad otkriti prave analize i to šta se zapravo dešavalo u Hagu: kako su nestajali svedoci, kako su menjani dokazi i slično.

Ovaj sud, kako ocenjuje, nije opravdao svoju osnovnu ulogu, odnosno njegove presude nisu doprinele pomirenju, već smo dobili suprotno.

Foto: TV Pink Printscreen

Presude su korišćene za političku propagandu - kaže Rakić za Pink, dodajući da su i mediji znatno doprineli pogoršanju atmosfere. Podseća na reakcije medija nakon presude Radovanu Karadžiću što je, ocenjuje Rakić, neka vrsta "dolivanja ulja na vatru".

Veršić kaže da je oduvek postoji debata oko kolektivne krivice, te smatra da je Haškim tribunalom jedan narod bio zadovoljan samo ako se kao krivac označi drugi narod.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je jedan od problema Haškog tribunala. Veliki problem je i ogromna razlika između prvostepenih i drugostepenih presuda. To je Hagu velika mana - kaže Veršić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Hag

#Novo jutro

#Žarko rakić

'